Achtergrond

Focus op specifieke ziektes remt millenniumdoelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Wetenschappers van Amerikaanse en Engelse universiteiten namen de voortgang van de millenniumdoelen op het gebied van gezondheidszorg onder de loep. Daaruit blijkt dat vooral arme landen nog lang niet op schema liggen om in 2015 de kindersterfte met twee derde terug te snoeien (millenniumdoel 4); de gezondheid van zwangere vrouwen te verbeteren (millenniumdoel 5) en het stoppen en bestrijden van de verspreiding van hiv/aids, malaria en andere ziektes (millenniumdoel 6). Minder dan de helft van alle landen ligt op schema.

Millenniumdoelen
In 2000 tekenden wereldleiders uit 189 landen de millenniumdoelen. Acht doelen die gezamenlijk extreme armoede en aanverwante problemen in vijftien jaar tijd uit de wereld zouden moeten helpen of ten minste sterk terugbrengen. mdg6_120x120In 2015 loopt de deadline die de wereldleiders zichzelf gesteld hebben, af. Met twee derde op de teller ziet het er naar uit dat de doelen in veel arme landen niet gehaald zullen worden.

 

Meer dan armoede
Deze trage voortgang ligt echter niet alleen aan armoede en gebrek aan investeringen in de gezondheidszorg, ontdekten de wetenschappers. Chronische ziektes zoals hiv/aids, diabetes en hartkwalen houden de vicieuze cirkel van armoede en ziekte mede in stand. In Lesotho, een van de landen met het hoogste percentage aan hiv-geïnfecteerden, is de kindersterfte bijvoorbeeld met 25 procent toegenomen. Doordat gezinnen veel geld kwijt zijn aan de behandeling van een familielid met aids of een andere chronische ziekte blijft er minder budget over voor voeding en behandeling van kinderziektes, ook zijn er meer aidswezen en zijn er door de aidsepidemie vaak minder leraren en artsen en verpleegkundigen.

 

 

Wie zou verwachten dat de onderzoekers dan ook een pleidooi zouden houden om meer te investeren in de bestrijding van aids en diabetes heeft het mis. Om de negatieve spiraal te doorbreken is het volgens de onderzoekers van belang om niet langer te investeren in specifieke ziektes maar in de gezondheidszorg als geheel. De toename van chronische ziektes als hartkwalen en diabetes hangt volgens de onderzoekers bijvoorbeeld samen met een ongezond westers eetpatroon en een toename van het aantal rokers in arme landen. Uit onderzoek naar de gezondheid van arme gezinnen in Brazilië blijkt dat 44 procent van de gezinnen die een ondervoed familielid hadden ook een gezinslid met overgewicht hebben.

  

mali dokter foto wereldbank
Moeder bezoek een dokter in Mali
Foto: Wereldbank, Curt Carnemark
Foto bovenaan: A change for every child

Integrale benadering

 

“Het is belangrijk om naar de algehele gezondheid van mensen en gezinnen te kijken en niet naar de behandeling van een paar ziektes”, zei Martin McKee van de Londen School of Hygiene and Tropical Medicine, een van de auteurs van het rapport, tegen persbureau Reuters. “Om de wereldwijde gezondheid te verbeteren, is het van belang om dagelijkse infectie- en chronische ziektes waarmee mensen in arme landen geconfronteerd kunnen worden, aan te pakken.”

 

 

Met name Subsahara Afrika zou van een integrale aanpak profiteren, schrijven de onderzoekers in PLoS Medicine. Ondanks een toename van de investeringen in de gezondheidszorg is de kindersterfte in meer dan 12 landen uit deze regio juist gegroeid in plaats van afgenomen.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons