Achtergrond

Ethiopië viert millenniumwisseling

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

map_ethiopiaWie dacht dat de hit van Prince ‘Tonight we’re gonna party like it’s 1999’ inmiddels gedateerd is, heeft het mis. In Ethiopië zal de popklassieker dinsdagavond ongetwijfeld weer uit de kast worden getrokken. Het is daar dan namelijk oudjaarsavond. Een bijzonder oud & nieuw, want als de klok twaalf slaat, luidt hij het begin van het derde millennium in. Ethiopië loopt met haar jaartelling namelijk zeven jaar achter op de rest van de wereld omdat het land in de Hoorn van Afrika een andere kalender hanteert.

 

De Ethiopische regering is van plan om met de millenniumviering flink uit te pakken. Er is een speciaal stadion uit de grond gestampt. Hier zullen naast the Black Eyed Peas ook Ethiopische sterren als Tewodros Tadesse, Hamelmal Abate, Abenet Agonafer en Ayalew Mesfin te horen zijn. Het gerucht gaat dat zelfs Michael Jackson zijn opwachting zal maken. Er zijn plannen voor een tweede concert in oktober waar ook Beyonce, 50 cent en Janet Jackson zouden optreden. Een ander evenement dat in de loop van het feestjaar zal worden gehouden is de Ethiopian Millennium Great Run, een hardloopwedstrijd die mede wordt georganiseerd door de beroemde marathonloper Haile Gebreselassie.

 

Daklozen verplaatst

 

Wie niet op de gastenlijst staat, is Bob Geldof. Sir Bob, die in 1984 met Live Aid miljoenen ophaalde voor de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië, is niet welkom vanwege de kritiek die hij twee jaar geleden op de Ethiopische premier Meles Zenawi uitte nadat de politie 36 demonstranten had neergeschoten. Geldofs kritiek is niet de enige reden dat hij geen uitnodiging in de bus heeft gekregen. Met de ogen van de rest van de wereld op zich gericht, is de Ethiopische regering er veel aan gelegen om het land nu eens een keer niet in het nieuws te krijgen met armoede, droogte en hongersnood.

 

 

stray dogs
Straathonden worden afgemaakt.

De duizenden bezoekers uit de hele wereld die naar verwachting de millenniumwisseling in Ethiopië mee komen vieren, moeten dan ook een positief beeld van het land meekrijgen. Ethiopië dat bijna onderaan de Human Development Index van de Verenigde Naties bungelt, op plaats 170 van de 177, wil het liefst vooruit kijken. Om de hoofdstad Addis Ababa een minder rommelig aanzien te geven, heeft de regering 930.000 dollar aan de Elshadai Relief & Development organisatie gegeven om alle daklozen uit het straatbeeld te verwijderen. De daklozen krijgen volgens de organisatie onderdak, voedsel en medicijnen. Behalve van zwervers zullen de straten ook van straathonden worden ontdaan. Zij worden afgemaakt.
 

 

Cultuur in het zonnetje

 

De millenniumviering is een mooie gelegenheid om de Ethiopische cultuur en het omvangrijke erfgoed bij potentiële toeristen onder de aandacht te brengen. Ethiopië is het enige land dat niet gekoloniseerd is in de negentiende eeuw en heeft daardoor de eigen cultuur zonder al te veel inmenging van buitenaf kunnen ontwikkelen. Het is een land met een lange geschiedenis – de botten van de oudste mens zijn er gevonden – en een rijke religieuze cultuur. De Ethiopiërs zijn trots op hun cultuur en zetten die met een speciale tentoonstelling in het Nationale Museum in Arat in het zonnetje. Ook wordt er een koffiemuseum in Kaffa, de regio waar de Arabica koffiestruik vandaan komt, geopend.

 

 

ethiopie obelisk foto CC
Eén van de beroemde obelisken van Ethiopië.
Foto:CC

De armoede zal niet worden vergeten. Het thema van de millenniumviering is hoop, toewijding, vooruitgang en welvaart voor alle Afrikanen. In het kader daarvan zal er geld worden ingezameld om op verschillende plekken in het land nieuwe scholen en gezondheidscentra op te bouwen. Ook zullen er dankzij een donatie uit Japan geïmpregneerde muskietennetten worden uitgedeeld om de verspreiding van malaria te stoppen.
 

 

Zand in de ogen

 

De positieve insteek die de Ethiopische regering aan de viering van het millennium wil geven, is volgens critici vooral bedoeld om de bevolking zand in de ogen te strooien. De slechte economische situatie waarin het land verkeert en de beroerde mensenrechtensituatie zouden zo onder de tafel worden weggemoffeld. “Deze schaamteloze mensen vragen ons om hun misdaden te vergeten en te dansen in de straten die nog steeds rood zijn van het bloed van de massaslachtingen die zij zelf veroorzaakt hebben”, schrijft een Ethiopiër op EthioBlog over de Ethiopische regering. Deze kritiek is vooral te lezen op weblogs van Ethiopiërs in de diaspora. In Ethiopië zelf kan kritiek op de overheid je namelijk duur komen te staan.

 

“Het is feest, maar ook geen feest”, zegt Bogale Kassaye, voorzitter van de Nederlandse tak van ERCHO, de Ethiopische mensenrechtenraad. “We moeten deze millenniumwisseling natuurlijk wel vieren maar als ik kijk naar de situatie in Ethiopië dan voel ik me eerder droevig dan blij. De armoede in het land is zo schrijnend. En al sinds de jaren zeventig vinden er grove mensenrechtenschendingen plaats. Vooral de afgelopen twee jaar is het onrustig.”

 

 

ethiopie man met takken foto CC
Foto: CC

Toen vonden voor het eerst redelijk vrije verkiezingen plaats. Tot verrassing van de zittende regering gingen veel stemmen naar de oppositie onder leiding van de Coalitie voor Eenheid en Democratie (CUD). Het bewind-Zenawi besloot daarop de uitslagen te vervalsen. Deze actie leidde tot massale protesten. De Ethiopische veiligheidsdiensten traden bijzonder hard op: bijna tweehonderd burgers kwamen om het leven, 800 raakten gewond en 30.000 werden opgepakt waaronder 38 zojuist gekozen parlementariërs. Afgelopen juli werd de doodstaf tegen hen geëist. Nadat er internationaal flink wat commotie was ontstaan over deze eis, verleende premier Zenawi hen echter gratie.
 

 

Spelletjes spelen

 

Kassaye is niet onder de indruk van dit gebaar. “De regering is goed in het spelen van spelletjes om een wit voetje bij het Westen te halen. Een paar mensen die gratie hebben gekregen zijn inmiddels gevlucht naar Kenia omdat ze weer bedreigd werden door de regering. Ook zitten er nog steeds 15.000 politieke gevangenen vast.”

 

De Ethiopische invasiemacht in Somalië maakt zich eveneens schuldig aan mensenrechtenschendingen. In augustus beschreef Human Rights Watch deze oorlogsmisdaden nog in een rapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie bombarderen Ethiopische militairen dichtbevolkte woonwijken, hebben ze burgers geëxecuteerd en ziekenhuizen bezet en maken ze zich schuldig aan plunderingen. Verder duurt het grensconflict met Eritrea voort en wordt er door het Ethiopische leger ook flink opgetreden tegen separatisten in de Somali-regio.

Somali_region_MSF2_jpg%20klein
Geweld in de Somali-regio
Foto: AZG

Artsen Zonder Grenzen moest onlangs het team hulpverleners dat de bevolking daar aan het helpen was, terugtrekken omdat de situatie voor hen te gevaarlijk was geworden.
 

 

Goede voornemens

 

Als Bogale Kassaye hoort dat op de officiële site van de viering van het Ethiopisch millennium staat dat de regering deze kans wil aangrijpen om vrede en eenheid in het land te bevorderen moet hij dan ook keihard lachen. “Een land met 82 taalgroepen is nu eenmaal moeilijk te regeren en het huidige bewind heeft totnogtoe nou niet bepaald laten zien dat het van plan is om iets goeds te doen met alle macht die ze hebben.” Kassaye denkt dan ook dat de vredesboodschap vooral bij goede voornemens zal blijven.

 

 

 

Ethiopische millenniumviering in Nederland

 

ethiopie millenniumNiet alleen in Ethiopië is het feest, ook de ruim 10.000 Ethiopiërs die in Nederland wonen zullen uitgebreid stil staan bij de millenniumwisseling. In Nederlands is er zelfs een speciale stichting voor opgericht. De Stichting Ethiopië Millennium coördineert de activiteiten die in Nederland zullen plaatsvinden.

Net als in Ethiopië zal in Nederland ook de Ethiopische cultuur over het voetlicht worden gebracht. Zo zijn er fototentoonstellingen in het Atrium in Den Haag en het Volkenkundig Museum in Leiden gepland. Daarnaast staat in filmtheater Rialto in Amsterdam de Ethiopische cinema in de schijnwerpers en komt er in de centrale bibliotheek van Den Haag een tentoonstelling over het Ethiopisch schrift.

De mensenrechtensituatie in Ethiopië zal op 12 september in Nederland ook aan bod komen. Op het Spui in Den Haag wordt ‘De schreeuw om vrede’ gehouden, een happening voor mensenrechten, vrede en eenheid in Ethiopië en de rest van Oost-Afrika. Ook zal er aandacht zijn voor de gevolgen van klimaatverandering in Ethiopië.

Uiteraard wordt er ook gefeest. In Den Haag zal burgemeester Wim Deetman optreden als gastheer tijdens de oudjaarsreceptie in het Atrium. Op zaterdag 15 september is er een millenniumontmoeting in de Johanneskerk in Utrecht. Hier kunnen Ethiopische Nederlanders en Nederlanders die geïnteresseerd zijn in Ethiopië gezamenlijk oud & nieuw vieren. Daarnaast zullen overal in het land Ethiopische Nederlanders bij elkaar komen om het glas te heffen.

 

Meer informatie: www.ethiopiamillennium.nl

 

 

 

 

 

 

Officiële site van de viering van het Ethiopisch millennium

Stichting Ethiopia Millennium

Ethiopian Human Rights Council

Alternatief nieuws over Ethiopië

Ethioblog
 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons