Achtergrond

Emma Thompson opent expositie over mensenhandel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De tentoonstelling Journey die tussen 14 en 24 oktober op het Plein in Den Haag is te zien bestaat uit zeven zeecontainers die het verhaal van Elena vertellen, een Oost-Europees slachtoffer van mensenhandel. De containers symboliseren de zeven stadia die een slachtoffer van mensenhandel doorloopt. Journey laat zien en voelen hoe het is om uitgebuit te worden als slavin.

journey bezoekers 250 breed
Bezoekers van de tentoonstelling in
New York, Foto: Tom Lynham

Veertig klanten per dag
Elena is een meisje afkomstig uit een arm dorp in Tsjechië. Als op een dag een vrouw haar gouden bergen in Engeland belooft, besluit ze mee te gaan. Eenmaal in Engeland aangekomen, wordt Elena gedwongen in de prostitutie te werken als Maria. Maria moet maar liefst veertig klanten per dag afwerken.  Elena slaagt er uiteindelijk in de prostitutie te verlaten en belandt voor psychische hulp bij de Helen Bamber Foundation, een Britse organisatie die slachtoffers van mensenrechtenschendingen psychosociale hulp biedt.

 

Emma Thompson, die ambassadeur is van de Helen Bamber Foundation, heeft uitvoerig met Elena gesproken en op basis hiervan een aangrijpende korte film gemaakt. Deze film is naast het werk van andere bekende kunstenaars, zoals beeldhouwer Anish Kapoor, te zien op de tentoonstelling. Omdat sommige beelden nogal schokkend zijn, wordt het aangeraden om kinderen jonger dan 14 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene mee te nemen.

 

Aangehoudingen mensenhandel
In Amsterdam zijn gisteren en vandaag twee mannen van 48 en 42 jaar oud aangehouden op verdenking van mensenhandel. Ze zouden een 14-jarig familielid gevangen hebben gehouden en uitgebuit.
De twee mannen lieten de jongen zwaar werk verrichten zonder hem daarvoor te betalen. Ook mocht de jongen niet naar school. De aanhoudingen werden verricht door de Vreemdlingenpolitie en het Team Mensenhandel. (Bron: Elsevier)

Andere sectoren
Mensenhandel komt in Nederland niet alleen voor in de seksindustrie (prostitutie). Ook in andere sectoren komt uitbuiting voor: in de horeca, schoonmaakbranche, land- en tuinbouw, massagesalons, huishoudelijk werk, drugscriminaliteit en bouw. Journey is er om mensen bewust te maken dat mensenhandel realiteit is en hen aan te zetten er iets tegen te doen.

De tentoonstelling was eerder in onder andere Londen en Wenen te zien en is nu in Den Haag in verband met het tienjarig jubileum van het Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel dat in Den Haag zetelt. Ook vindt er op 15 oktober in het gebouw van de Tweede Kamer een conferentie over mensenhandel plaats en is 18 oktober de Europese Dag tegen Mensenhandel.

Foto boven: Beeld uit de tentoonstelling, door Tom Lynham

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons