Egyptische blogger achter de tralies

08-11-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

 

De 22-jarige blogger werd gearresteerd naar aanleiding van een bericht dat op 28 oktober op zijn weblog verscheen. Daarin haalde hij uit naar de universiteit van al-Azhar, de belangrijkste islamitische onderwijsinstelling in de regio.

 

Na een ondervraging door de staatsveiligheid werd Abdelkareem Nabil Soliman opgesloten. Hij blijft nog zeker vier dagen in de cel, in afwachting van het onderzoek. Dat heeft een ambtenaar op voorwaarde van anonimiteit gemeld aan Mail&Guardian.

 

Al Jazeera

Soliman werd in maart al geschorst van de universiteit wegens berichten op zijn weblog. Na zijn schorsing verscheen de blogger op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera in een documentaire over bloggers en vrijheid. Verscheidene bekende moslimbloggers verdedigden Kareem, ondanks zijn kritiek op de islam.

 

De blogger werd in oktober 2005 al eens opgepakt en zat toen twaalf dagen in de cel. Soliman had geschreven dat de christelijke gemeenschap in Egypte systematisch onderdrukt wordt.

 

Het Arabisch netwerk voor Mensenrechteninfo (HRinfo) heeft de arrestatie van Soliman veroordeeld. Advocaten van HRinfo, die Soliman vertegenwoordigden voor de openbare aanklager, stelden bij diens ondervraging verschillende inbreuken vast, zoals de illegale aanwezigheid van drie ondervragers, gelach tijdens zijn ondervraging en niet-neutrale vragen als de vraag of hij vast tijdens de ramadan.

 

Vijand van het internet

Reporters zonder Grenzen (RSF) protesteerde dinsdag 24 uur lang tegen censuur op internet. Naar aanleiding van de '24 uur tegen internetcensuur' lanceerde RSF een Arabische website met de mogelijkheid om een blog te starten. Voorts publiceerde de organisatie een lijst van dertien landen waar de vrijheid van meningsuiting op het internet in het gedrang komt. Op de lijst staan Birma, Cuba, China, Egypte, Iran, Noord-Korea, Oezbekistan, Saoedi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkmenistan, Vietnam en Wit-Rusland: de dertien vijanden van het internet.

 

Egypte staat op de lijst omdat het regime in juni 2006 drie bloggers arresteerde die opgeroepen hadden tot democratische hervormingen. Andere bloggers werden verplicht hun blog te sluiten onder druk van de politie, zoals de koptische weblogger Hela Hemi Botros. De raad van state in Egypte keurde ook een wet goed die de autoriteiten de mogelijkheid geeft om websites af te sluiten die een bedreiging zouden vormen van de nationale veiligheid, wat volgens Reporters zonder Grenzen kan leiden tot online censuur.

 

 

Actie RSF

Weblog Abdelkareem Nabil Soliman

 

Reacties