Achtergrond

Eerste westerse student op Noord-Koreaanse universiteit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Van augustus tot december vorig jaar werd Alessandro Ford als eerste westerse student ooit toegelaten tot de Kim Il-sung universiteit van Pyongyang in het geïsoleerde Noord-Korea om daar Koreaans te leren. Buitenlandse studenten kwamen er tot dan toe alleen uit landen als China en Rusland.

De Kim Il-Sung Universiteit Noord-KoreaDe Kim Il-sung Universiteit van Pyongyang

 

In de Britse krant The Guardian vertelt Alessandro over de bijzondere maanden in Noord-Korea. De reis was geregeld door zijn vader, Glyn Ford, die als voormalig Europarlementariër diverse diplomatieke reizen naar Noord-Korea had gemaakt en voorstander is van diplomatieke betrekkingen met dit dictatoriale land. 

De jonge Ford vertelt The Guardian: "Mijn vader maakte altijd grappen dat hij mij naar Noord-Korea zou sturen als ik geen besluit nam over mijn tussenjaar van school. Langzaam begon ik te denken dat het misschien best interessant zou zijn." Helemaal onbekend met het land was hij niet. Als vijftienjarige was Alessandro er al eens twee weken op een zomerkamp geweest.

Samen badderen
De faciliteiten op de campus waren spartaans, met toiletten waar je op moet hurken en geen douches. "We moesten met z'n allen in bad, Romeinse stijl." De slaapzalen waren schoon en comfortabel, maar heel erg basic. In de winter was er twee weken lang geen warm water, met buiten temperaturen van -20 graden.

Propagandaposter van Kim Il-sung

Propagandaposter van Kim Il-sung

Ford mocht met alle studenten praten en vindt niet dat ze gehersenspoeld zijn. "Ze waren overtuigd van wat ze zeiden, namelijk dat Noord-Korea door de vervolgingen van de Amerikanen een verarmd land is." Het 'normale' westerse studentenleven vol seks, drugs en rock-and-roll is in Noord-Korea totaal afwezig. "De Noord-Koreanen houden zich streng aan zedelijke normen. Geen seks voor het huwelijk. En een beetje rotzooien is echt niet toegestaan. Alle studenten waar ik mee omging waren maagd. En zelfs stelletjes zie je niet zoenen."

Verstikkend
De Britse student had wel verwacht dat hij gevolgd zou worden, maar soms was het nogal verstikkend. "Noord-Koreanen kennen het begrip 'individualisme' niet, ook begrijpen ze niet de westerse behoefte om alleen te zijn." 

Ford beveelt een dergelijke reis naar Noord-Korea bij iedereen aan. "Buitenlandse studenten kunnen helpen bij het tegengaan van mensenrechtenschendingen door te zorgen voor meer openheid." 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons