Achtergrond

Eerste smog-kliniek in China geopend

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De eerste kliniek voor smogpatiënten in China is een feit. Begin december opende een ziekenhuis in de stad Chengdu, in het zuidwesten van China, de deuren van een kliniek speciaal voor patiënten met klachten veroorzaakt door smog.

Sinds de opening worden dagelijks tientallen patiënten behandeld. De meest voorkomende klachten zijn last van de keel en hoestbuien, maar ook astma en hartaandoeningen – getriggerd door de smog – komen veel voor. In Chengdu is relatief weinig industrie en heeft, in vergelijking met andere Chinese steden, een laag smoggehalte. Maar in vergelijking met Europa is het hoog.

Winter
Smog is een groot probleem in China, zeker in het noorden. Nu het winter is en energiecentrales – draaiende op steenkool – alle zeilen bijzetten, is de luchtvervuiling nog erger. Eind november werden snelwegen en de luchthaven van de miljoenenstad Harbin (in het noordoosten van China) nog gesloten, omdat het zicht minder dan vijftig meter was. NRC-correspondent Oscar Garschagen scheef over Harbin dat ‘ziekenhuizen in deze steden het aantal kankerpatiënten de afgelopen vijf jaar met zestig procent hebben zien stijgen.’

Voordelen
De Chinese staatstelevisie CCTV en staatskrant Global Times probeerden van de smog nog iets leuks te maken, door op hun websites een vijftal voordelen te publiceren:

1. Het brengt het Chinese volk samen (samen last, samen klagen).

2. Het maakt Chinezen gelijk (zowel rijk als arm ademen de smog in)

3. De smog maakt stedelingen bewuster (dat de status ‘fabriek van de wereld’ komt met een prijs)

4. De smog zorgt voor meer grappen onder Chinezen (zoals ‘We zijn nooit verder weg van elkaar dan op het moment dat we hand in hand over straat lopen – en ik je niet kan zien.’)

5. Het maakt de Chinezen slimmer (door de smog hebben ze meer kennis over meteorologie, aardrijkskunde, natuurkunde en scheikunde)

De Chinese bevolking kon het rijtje niet echt waarderen; er werd vooral boos en sarcastisch gereageerd. Het lijstje is inmiddels verwijderd van de websites.

Of meer ziekenhuizen speciale klinieken openen voor smog-patiënten, is niet bekend.

Lees meer op The Huffington Post
Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons