Eerste, 'historische' stap tegen oliefraude

31-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het amendement verplicht Europese regeringen om hun best te doen beursgenoteerde bedrijven zover te krijgen dat ze geen geheime contracten meer afsluiten. Bovendien moeten de Eurpese regeringen voortaan zelf ook open kaart spelen als het gaat om olie- of gascontracten.

Volgens een rapport van de Britse actiegroep Global Witness, dat vorige week werd gepubliceerd, valt in veel landen het geld, dat olie- en mijnbouwbedrijven betalen aan regeringen om de delfstoffen te mogen exploiteren, in verkeerde handen. Een president bouwde er bijvoorbeeld een stel huizen van. Omdat de bedragen geheim zijn, kan de bevolking hier niets tegen doen.

Op zich kan niemand de multinationals verplichten om te vertellen hoeveel geld ze precies hebben doorgeschoven. Vaak zijn de bedrijven zelfs verplicht tot geheimhouding omdat dit een van de voorwaarden van het contract is. De nieuwe wet probeert hier een einde aan maken.

Historische stap

De 'Publish What You Pay'-coalitie (PWYP) die bestaat uit een groep NGO's, verwelkomt deze 'eerste stap' om corruptie en armoede in ontwikkelingslanden te bestrijden. 'Miljarden dollars raken vermist omdat corrupte regimes de burgers van hun rechtmatige deel van de welvaart bestelen,' aldus PWYP.

'Een historische stap van het Europese Parlement,' jubelt beleidsadviseur M. Hollestelle van Pax Christi Nederland, lid van de PWYP-coalitie. Volgens Hollestelle is het een belangrijke toevoeging aan de wet die de transparantie van bedrijven regelt. Het is de eerste keer dat het belang van openheid van olie- en mijnbouwbedrijven in gemeenschappelijk beleid wordt genoemd.

De gewenste openheid over de financiën van olie-en mijnbouwmaatschappijen is een Brits stokpaardje. Het Extractive Industries Transparancy Initiative (Eiti), dat onder leiding staat van de Britse regering, probeert sinds 2002 iets aan het probleem te doen. Het Eiti bestaat uit overheden, bedrijven en NGO's (o.a. Novib en Pax Christi).

Het onderwerp ligt vooral bij de bedrijven zeer gevoelig. Dat is ook de reden waarom het recente Europese amendement zo voorzichtig is geformuleerd. Zodra het woord verplichting wordt genoemd, zal een belangrijk deel van het draagvlak van de wet wegvallen.

 

Global Witness
Publish what you pay
Publish what you pay

Reacties