Achtergrond

Eerlijke Bankwijzer brengt consument duidelijkheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Van de twaalf onderzochte banken kijken alleen de ASN Bank en Triodos Bank consequent of hun investeringen maatschappelijk verantwoord zijn; Rabobank/Robeco doet dat soms. Banken als Fortis, ABN Amro en ING hebben nog weinig criteria hiervoor opgesteld; ze scoren op enkele onderwerpen voldoende, maar vaker onvoldoende of slecht. Banken die uitgesproken slecht scoren zijn Aegon, DSB, Friesland Bank, SNS Bank en SNS Regio Bank. Opvallend is dat vrijwel geen enkele bank maatschappelijke criteria verbindt aan het geld dat zij leent van of uitleent aan andere banken, met uitzondering van ASN en Triodos.

 

Oogopslag
Tot op heden was het voor spaarrekeninghouders ondoenlijk te achterhalen waarin hun bank precies investeert. De website Eerlijke Bankwijzer brengt daar verandering in. Spaarders kunnen hiermee in een oogopslag zien hoe twaalf banken scoren op hun beleid ten aanzien van milieu, wapenhandel, arbeidsrechten en andere onderwerpen. Zo kunnen zij bewuster kiezen voor een bank en de besteding van hun spaargeld.

Oxfam-Resultatenpagina

OxfamNovib, Amnesty International, Milieudefensie en FNV lanceren de Eerlijk Bankwijzer op 22 januari tijdens een symposium in geldmuseum De Munt in Utrecht. Na de lancering zal elk kwartaal worden onderzocht of de banken hun beleid ook daadwerkelijk in praktijk brengen en of ze hun beleid intussen hebben aangescherpt.

 

Gele kaart
De Eerlijke Bankwijzer geeft consumenten ook de mogelijkeid bij hun bank bezwaar te maken tegen specifieke investeringen, bijvoorbeeld door het sturen van een Gele Kaart, of om eenvoudig van bank te wisselen. Onder druk van klanten en de publieke opinie passen banken hun beleid weldegelijk aan. Dat blijkt onder meer uit onderzoek dat Zembla presenteerde in juni 2007; naar aanleiding van de uitzending verklaarden drie van de vier bekritiseerde banken om niet meer te investeren in bedrijven die clustermunitie produceren.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons