Een show vol pracht en praal voor het goede doel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het moet voor velen in de hulp sector behoorlijk wennen zijn: de rode loper, een horde paparazzi en de aanwezigheid van wereldster George Clooney. De 26ste editie van het Goed Geld Gala trok massaal de belangstelling vanwege de aanwezigheid van de activistische ster. 327 miljoen euro werd er verdeeld over meer dan 100 goede doelen. 

De aankomst van Clooney op het gala is perfect getimed en live te volgen bij RTL Boulevard. Een stoet van bekende zangers, DJs, presentatoren en zelfs leden van het Koninklijk Huis laat zich een voor een fotograferen op de stoep van Carré. Binnen kunnen we mee kijken op een groot scherm. ‘Verschrikkelijk bizar’ hoor ik naast me mompelen, en inderdaad doet het geheel wat curieus aan. We mogen het geitenwollensokkentijdperk voorbij zijn, deze show van pracht en praal is werkelijk het andere uiterste. 

[[{“fid”:”44767″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Postcode Loterij Goed Geld Gala 2016 | Interview Humberto Tan & George Clooney”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Postcode Loterij Goed Geld Gala 2016 | Interview Humberto Tan & George Clooney”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Postcode Loterij Goed Geld Gala 2016 | Interview Humberto Tan & George Clooney”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Postcode Loterij Goed Geld Gala 2016 | Interview Humberto Tan & George Clooney

Wanneer iedereen zit en de roddelpers zijn werk gedaan heeft is het tijd voor het serieuze deel van de avond. Postcodeloterij-oprichter Boudewijn Poelmann benoemt zijn twee grote thema’s: de vluchtelingen en het klimaatakkoord. “Nieuwkomers kunnen ook nieuw elan brengen”, betoogt hij. “Kijk maar naar de geschiedenis, en de komst van de Hugenoten.” In dat kader noemt hij ook Apple-oprichter Steve Jobs, zoon van een Syrische migrant. Luid applaus volgt. 

We mogen het geitewollensokkentijdperk voorbij zijn, deze show van pracht en praal is werkelijk het andere uiterste

De verdeling van de miljoenen laten een duidelijke richting zien. Vluchtelingenwerk Nederland en Stichting Vluchteling krijgen samen bijna 15 miljoen euro; de VN-organisaties UNHCR en UNICEF ruim 14. Natuurbehoud, minder specifiek benoemd tijdens het gala, maar vanouds een speerpunt, komt bij elkaar opgeteld op enige tientallen miljoenen voor binnen- en buitenland. Klimaatorganisaties worden ook ruim bedeeld; Urgenda krijgt er 1,6 miljoen bij voor het stimuleren van energieleverende woningen.

Ook kleinere organisaties komen aan bod, zoals Resto van Harte, dat etentjes organiseert waar eenzame buurtbewoners met anderen in contact komen. Ze krijgen een half miljoen euro, het minimumbedrag. Een opvallend project traint ratten om landmijnen op te sporen, terwijl er ook geld gaat naar een initiatief om misstanden door VN-personeel op te sporen en te vermijden. 

 

 

Geen mensen 'van daar' aan het woord

Wanneer het African Parks Network ruim 3,5 miljoen euro krijgt verwacht ik – eindelijk – Afrikanen met zo’n gouden cheque te zien zwaaien, maar niets is minder waar. Twee lelieblanke mensen staan voor het geld te juichen. Sowieso komen er slechts erg weinig mensen ‘van daar’ aan het woord. Zelfs niet in de filmpjes. Clooney breekt een lans voor de strijd tegen genocide in Darfur en een eind aan de oorlog in Zuid-Sudan, zonder dat we ook maar één Sudanese stem horen. 

Clooney spreekt gepassioneerd over Sudan, en geeft eerlijk toe dat zijn vorige project -met satellieten misstanden in het land aan de orde stellen – mislukt is. “Met die satellieten fotografeerden we dan massagraven en troepenverplaatsingen. We konden zelfs bombardementen signaleren, waardoor het Sudanese regime dat een tijdje ’s nachts ging doen. We genereerden veel publiciteit, we haalden de voorpagina van de New York Times. Maar later bleek toch dat er helemaal geen actie werd ondernomen tegen het regime in Khartoum, dus haalde het eigenlijk niets uit. We zijn er daarom maar mee gestopt.”

Zou die grote droom van de Nederlandse Postcodeloterij dan dankzij George ooit nog werkelijkheid worden?

In het nieuwe project van Clooney en John Prendergast, met wie hij de organisatie ‘Not on our watch’ runt, gaan ze achter het geld aan dat de oorlogen van Sudan financiert. Clooney: “De Sudanese Dinar is vrij waardeloos, door allerlei sancties is het lastig om er veel mee te doen. Maar wie helpt ze nou om dat geld in dollars of ponden om te zetten, en zo de oorlog te financieren? Dat zijn Westerse banken. We willen uitzoeken wie dat doet en ze daarop aanspreken. Zo raak je ze ergens waar ze dat totaal niet willen; in hun portemonnee”, aldus de acteur, die in 2012 werd gearresteerd tijdens een protest bij de Sudanese ambassade in Washington. 

Clooney spreekt een aantal keer zijn lof uit voor het concept van de Postcode Loterij, dat het in Engeland ook goed doet maar in de VS nog niet van de grond is gekomen. Zou die grote droom van de Nederlandse Postcodeloterij dan dankzij George ooit nog werkelijkheid worden? 

Reuzendonaties

De avond eindigt met twee reuzendonaties; het zogenaamde Droomfonds. WarChild krijgt 5,9 miljoen euro voor het ‘Can’t wait to Learn’ onderwijsprogramma, dat met iPads gegeven wordt aan kinderen in conflictgebieden waaronder Syrië en Sudan. Binnen vier jaar moeten 100 duizend kinderen deze mobiele lessen gekregen hebben, een noodgedwongen optie als er geen schoolgebouw meer staat. Amref Flying Doctors en het Nederlandse PharmAccess besluiten de avond met bijna tien miljoen euro voor M-Hakika (zekerheid in het Swahili), waarin mobiele technologie wordt ingezet in de gezondheidszorg in Kenia. 

En Clooney zelf? Zijn Not on my Watch foundation moet genoegen nemen met het minimumbedrag van een half miljoen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons