EEN HANDVOL VRAGEN: Fatimazhra Belhirch

17-08-2010
Door: Hans Ariëns
Bron: IS Online
Fatimazhra Belhirch

De aidsbestrijding boekt wereldwijd successen, maar tegelijkertijd doemt er een nieuw gevaar op: besmetting via vervuilde naalden van drugsgebruikers.
“De meest recente cijfers tonen een positieve trend: aan het eind van 2008 hadden vier miljoen mensen toegang tot aids-behandeling. Een tienvoud vergeleken met vijf jaar geleden. En het aantal nieuwe hiv-infecties is afgenomen met 17 procent tussen 2001 en 2008. Maar in Oost-Europa en sub-Sahara Afrika vormt het delen van naalden door drugsgebruikers een nieuw besmettingsgevaar”. Drugs- en aidsbestrijding ontmoeten elkaar op de grote tweejaarlijkse Aidsconferentie, dit jaar van 18 tot 23 juli in Wenen. Fatimazhra Belhirch van het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat de Nederlandse inzet op harm reduction (beperking van schade) van drugs daar brede steun krijgt.

1. U werkt bij de Directie Veiligheidsbeleid van het ministerie, maar houdt zich ook bezig met aids-bestrijding. Leg uit!
“Mijn directie houdt zich bezig met ‘harde’ politieke kwesties als terrorismebestrijding en nationale veiligheid. Drugsbestrijding is daar een onderdeel van. We willen het aanbod van drugs en de vraag vanuit de gebruikers aanpakken. Als mensen toch drugs gebruiken wil Nederland dat zij en hun omgeving daar zo weinig mogelijk schade en overlast van ondervinden – harm reduction. Onze drie slogans zijn: preventie is beter dan zorg, zorg is beter dan harm reduction en harm reduction is beter dan niets doen. Bij harm reduction raak je aan de aidsbestrijding, want 30 procent van alle hiv-infecties buiten Afrika ontstaat door intraveneus drugsgebruik. Door injecterende drugsgebruikers van schone spuiten en naalden te voorzien, dam je de verspreiding van hiv/aids in. Op dit moment is hiv-infectie bij drugsgebruikers een groeiend probleem in de buurlanden van de EU, in West-Azië, en sub-Sahara Afrika.”

2. Dus ook in Afrika. Hebben ze daar wel geld voor drugs?
“Ja, want de aanvoerroute van Latijns-Amerika naar Europa loopt tegenwoordig via West-Afrika. Guinee-Bissau is een narco-staat geworden, maar drugsgebruik grijpt ook om zich heen in Ghana en Nigeria, omdat drugs er goedkoper verkrijgbaar zijn.”

3. Doen ze daar ook aan ‘harm reduction’?
“Ze hebben daar geen ervaring mee, en roepen de hulp van het Westen in. Probleem is dat de hulporganisaties die in harm reduction zijn gespecialiseerd nog niet in die landen actief zijn. Die richten zich op Oost-Europa en Azië. En aids-bestrijders in Afrika hebben niet automatisch kennis van harm reduction. In veel landen is het trouwens een omstreden concept. In Rusland bijvoorbeeld mogen drugsgebruikers geen methadon krijgen en is spuitomruil uit den boze. Drugsgebruik moet met wortel en tak worden uitgeroeid en daar past geen harm reduction in.”

4. Wat moet er volgens u in Wenen gebeuren?
“Er moet een brug worden geslagen tussen de aids-bestrijders en de drugsbestrijders. Iedereen kijkt naar Obama. Hij heeft spuitomruil toegestaan, maar we weten niet of hij het begrip harm reduction openlijk wil gebruiken. Goed nieuws is dat hij niet faliekant tégen is, zoals zijn voorganger.”

5. Hoe zit het met de continuïteit van het Nederlandse beleid, nu er een nieuw kabinet komt?
“We zitten nu in een moeilijke fase. Door de economische crisis is er minder geld beschikbaar. Nederland is altijd een belangrijke sponsor van HR-programma’s geweest, maar we hebben nu de steun aan een omvangrijk VN-project in Roemenië, de Baltische staten en Rusland niet kunnen verlengen. De Tweede Kamer heeft het drugsdossier controversieel verklaard. Andere donoren moeten nu inspringen. Nederland kan trots zijn op z’n drugs- en harm reduction-beleid. We zijn nu een van de toonaangevende spelers, ik hoop dat we dat ook onder een nieuw kabinet zullen blijven.”

Hans Ariëns

Hans Ariëns is de adjunct-hoofdredacteur van OneWorld en was voor de...

Lees meer van deze auteur >

Reacties