Achtergrond

Doe-het-zelf microkredieten enorm populair

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 Hoe werkt Kiva?
Op de website zoek je naar een ondernemer die je aanspreekt. Je leest waarom het microkrediet nodig is. Neem bijvoorbeeld Rose uit Nigeria die wil investeren in haar kleine slagerij. De inleg is minimaal 25 dollar. Om vanuit Nederland mee te doen, heb je een creditcard nodig. Rose heeft 350 dollar nodig en er kunnen meerdere verstrekkers meedoen.

Tijdens de looptijd van de lening, doorgaans zes tot twaalf maanden, ontvang je mailtjes over Rose en haar onderneming. Zodra de lening volledig is terugbetaald, krijg je je geld terug. Ook kan je via de website certificaten kopen waarbij je iemand een krediet cadeau kan doen.

Momenteel gaat Kiva bijna ten onder aan haar eigen succes. Flannery wordt genoemd in Bill Clintons boek ‘Geef en verander de wereld’ en was te zien bij CNN. Ook zat hij niet zo lang geleden bij talkshowkoningin Oprah Winfrey. Direct na de show ging zijn website plat. Flannery: “We kunnen het nu al eigenlijk niet aan. Omdat het storm loopt, zijn onze ingenieurs de hele tijd bezig de site draaiende te houden. Ook waren er onlangs veel meer kredietverstrekkers dan ondernemers. Om investeerders niet teleur te stellen moesten we dag en nacht op zoek naar lokale partners die ons dan weer aan ondernemers konden helpen.”

Internetdemocratie
Omdat Kiva de ondernemers niet zelf selecteert maar dat aan lokale partners overlaat, heeft de organisatie geen zicht op de betrouwbaarheid van de ondernemers. Flannery: “Daar bemoeien wij ons niet mee. We kiezen zorgvuldig onze lokale partners en vertrouwen er op dat het internet het kaf van het koren scheidt. Laat de internetdemocratie maar oordelen.” Ondanks dat de meeste energie nu uitgaat naar het bijhouden van de groei, zijn er ook plannen om van de site een online community te maken waar groepen microkrediet kunnen verstrekken. De groepen krijgen punten en kunnen hiermee onderling concurreren. Zo wordt kredietverschaffing ineens een laagdrempelige competitie. 

 Kiva fellows
Enthousiaste kredietverschaffers kunnen ook ‘Kiva fellow’ worden. Deze fellows gaan het veld in en bezoeken een lokale partner van Kiva. De fellows zijn tien weken lang beschikbaar, financieren hun eigen reis en moeten een training volgen bij het Kiva hoofdkantoor in San Francisco. Op de site bloggen tachtig fellows over hun ervaringen.

Matt Flannery kwam op het idee voor zijn grootschalige aanpak van microkrediet toen hij in een vluchtelingenkamp in Darfur vrouwen steentjes zag hakken.”s Avonds moesten de vrouwen nog water halen. Erg zwaar na een dag van hard werken. Met een klein krediet konden die vrouwen een bron laten slaan en een waterpomp kopen. Voor het water vroegen ze een kleine vergoeding. De investering had zichzelf zo terugverdiend en de vrouwen hoefden geen stenen meer te hakken.”

Vooruitgang
Kiva is het eerste online leenplatform, gebaseerd op ‘Peer-to-Peer Finance’; personen die elkaar geld lenen zonder dat daar een bank aan te pas komt. Allerlei initiatieven rondom dit concept schieten wereldwijd nu als paddestoelen uit de grond.

Op internet zijn er inmiddels ook buiten Kiva vele sites waar Kiva-deelnemers verhalen vertellen en tips uitwisselen. Mensen die hun geld uitlenen zijn erg betrokken omdat zij bijna direct contact hebben met diegene die het geld leent. De Nederlandse Stichting DOEN ondersteunt Kiva met 300.000 dollar om de groei te kunnen bekostigen. Indra Heerkens, communicatiemanager: “Al onze collega’s kregen ook een bedrag om in te leggen. Zelf ontdekte ik ook hoe bijzonder het is om bericht te krijgen over de ondernemer en te merken wat een vooruitgang kan worden geboekt met een klein bedrag.”

India
Het overgrote deel van de micokredieten gaat naar Afrika, maar ook voormalig Oostbloklanden hebben ondernemers die via Kiva een krediet aanvragen. India ontbreekt vreemd genoeg op de site. Flannery: “We krijgen maar geen toestemming van de Indiase overheid. Als het aan ons ligt, bemiddelen wij in microkredieten overal ter wereld.”

 

 

Video: Een Amerikaan met een liefde voor pindakaas investeert in een pindamolen in Oeganda.

 

 

Kiva

Stichting DOEN

Zie ook: FairSpirit

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons