Achtergrond

DNA helpt Thaise statelozen aan identiteitsbewijs

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Voordat hij afgelopen maand het Thais burgerschap met bijbehorende identiteitskaart ontving was het leven van de 17-jarige stateloze Joe uit Noord-Thailand geen pretje. “Omdat ik niet kon bewijzen dat ik Thais ben, verbood de politie mij om mijn dorp te verlaten.” Dat Joe geen geldige identiteitsbewijzen bezat, betekende ook dat hij niet op door de overheid verstrekt onderwijs en gezondheidszorg aanspraak kon maken. 

12 miljoen statelozen
Wereldwijd zijn naar schatting 12 miljoen mensen stateloos. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties wil deze mensen uit de anonimiteit halen met een campagne die donderdag begint. Stateloosheid verergert armoede omdat mensen zonder geldige papieren geen vast werk krijgen of een eigen bedrijf kunnen beginnen. Zonder geldige papieren mogen mensen geen eigendom bezitten, kunnen ze niet trouwen, en is door de overheid verstrekt onderwijs en gezondheidszorg buiten bereik. Ook is het een potentiële bron van conflicten. In 1954 werd de conventie voor de vermindering van stateloosheid ingesteld, slechts 38 landen hebben deze ondertekend.

En dat terwijl Joe wel degelijk in Thailand geboren is. Joe is lid van Akha-volk uit de noordelijke provincie Chiang Rai. Een regio waarin het registreren van burgers slecht is geregeld. Zo werden Joe’s ouders pas in 2002 als Thaise burgers erkend. Dat betekende niet automatisch dat Joe ook officieel Thais werd. Pas onlangs kon Joe dankzij een DNA-test bewijzen dat zijn inmiddels Thaise ouders, zijn echte ouders zijn en kon hij ook officieel geregistreerd worden. Om zijn Thais burgerschap kracht bij te zetten veranderde de Akha-jongen zijn eigen naam in Joe omdat hij dat beter bij zijn nieuwe status vond passen.
 

Juridisch advies
De DNA-test die Joe kreeg, is onderdeel van een project dat Plan International samen met lokale maatschappelijke organisaties in het noorden van Thailand op poten heeft gezet om het probleem van stateloosheid in Noord-Thailand aan te pakken. Behalve met DNA-tests staan de organisaties Thaise jongeren ook bij met juridisch advies zodat ze de overheid zelf om gelijke rechten kunnen vragen.

In de Chiang Rai provincie zijn ongeveer 52.000 mensen die geen geldig identiteitsbewijs bezitten. In heel Thailand zijn ongeveer 1 miljoen mensen stateloos. Veel statelozen in Thailand zijn gevlucht uit buurland Birma of behoren tot Chinese etnische minderheden.

“De drie maanden die ik op de uitslag van de DNA-test moest wachten, leken een eeuwigheid, maar het was het wachten waard”, zegt Joe die ook meteen een rijbewijs heeft aangevraagd. “Nu kan ik tenminste zeggen dat ik Thais onderdaan ben.”

Foto boven: Joe laat zijn nieuwe identiteitsbewijs zien. Foto Plan International.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons