Achtergrond

Dit zijn de winnaars en verliezers van de FIFA

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De interactieve web documentaire Who Are The Champions? geeft een kijkje in het leven van mensen die wonen, werken en leven rondom een WK-stadion. De documentaire onderzoekt wie de echte winnaars zijn: de FIFA? De bewoners? De investeerders? De regeringsleiders? 

John Njega Karuja. Foto: Submarine Channel

John Njenga Karuja, vrijwilliger en ondernemer, Leipzig
John kwam vanuit Kenia naar Duitsland voor zijn studie. “Dankzij de World Cup veranderde Duitsland op een positieve manier, ik begon me thuis te voelen.” Inmiddels is John getrouwd, heeft een zoon en een werkt op een Duitse universiteit.

Zakes Kwena Ramaboya. Foto: Submarine Channel

Zakes Kwena Ramaboya, kunstenaar, Johannesburg
Zakes maakte in aanloop naar het WK 150 mozaïeken met voetbalillustraties maar verkocht slechts vier van zijn kunstwerken. “Ik dacht dat het WK een goede gelegenheid zou zijn om meer geld te verdienen maar in ruil voor mijn werk kreeg ik voetbalshirts.”

Eomar Freitas. Foto: Submarine Channel

Eomar Freitas, bar-eigenaar, Rio de Janeiro
Eomar woonde in rustige buurt totdat op 22 juli 2010 iemand op zijn deur klopte. “Ik kreeg drie opties: verhuizen naar een plek 30 kilometer verderop, naar een daklozenopvang gaan of leven op straat.” Hij bleef totdat zijn huis werd afgebroken. De bar is het enige wat hij nu nog heeft.

Wat vinden Nederlanders?
Kaleidos Research onderzocht vorig jaar hoe Nederlanders aankijken tegen alles wat er komt kijken bij de organisatie van een WK én de gevolgen van zo’n toernooi voor de lokale bevolking. Wat bleek: sport staat voor veel Nederlanders op nummer één, maar zij verwachten ook verantwoordelijk gedrag van sportfederaties, sponsoren en sporters. Mensenrechten moeten meegenomen worden bij de locatiekeuze, en er moet rekening worden gehouden met de lokale economie en de arbeidsomstandigheden van (migranten-)arbeiders.

[[{“fid”:”37077″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld!”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld!”},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”},”link_text”:null}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons