Achtergrond

Dit vindt de wereld van onze verkiezingsuitslag

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Populisme lijdt nederlaag en breekt niet door in Europa”, schrijven verschillende internationale media over onze verkiezingsuitslag. Maar hoe denken mensen in Marokko, Brazilië en Burkina Faso er eigenlijk over? Onze correspondenten peilen het. Volg de laatste reacties op de verkiezingsuitslag in dit blog. 

Midden-Oosten: 

Nederland is 'all over the news' in het Midden-Oosten. Zowel op de Turkse zenders alsook op de Arabische. Dat begon met de rel over het verbieden van campagne activiteiten voor het Turkse referendum op 16 april en loopt door naar de verkiezingen. Dit zijn de meest opvallende uitspraken: 

AlJazeera Arabisch, een van de twee grootste internationaal Arabische zenders, bracht vanaf zaterdag continue nieuws over Nederland. Opvallend is dat vanuit de studio’s in Doha, Qatar behoorlijk de Turkse lijn werd aangehouden en de Nederlandse lijn niet goed werd uitgediept. De zender bleef het ook maar hebben over 'de Ankara versus Amsterdam'. De correspondent van AlJazeera uit Brussel kwam zaterdagmiddag aan in Rotterdam. Die avond kon je via AlJazeera en de Turkse staats tv beter de situatie in Rotterdam volgen dan op onze Nederlandse zenders. Het verhaal zoals dat door de Nederlandse regering werd verteld, kwam totaal niet uit de verf. 

Op verkiezingsavond was het verhaal op AlJazeera dat Wilders de eerste of tweede kon worden en dat allochtonen in Nederland zich grote zorgen maakten. Daags erna was “opluchting” het woord, opluchting in andere Europese landen ook.

In de Turkse media werd vooral Erdogan geciteerd. Hij had de Nederlandse regering al nazaten van Nazi's genoemd en beschuldigde de Nederlanders ook nog eens van het doden van 8000 Bosnische jongens en mannen in 1995.
Een naaste medewerker van president Erdogan deed daar nog een schepje bovenop en zei dat Nederlanders organen hadden verhandeld van dode Bosniërs.

De Turkse Daily Sabah meldde begin deze week dat premier Rutte excuus had aangeboden aan de Turkse premier Yildirim. 

De uitspraken van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Cavusoglu verschenen in Turkse en Arabische media. Hij reageerde op de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag door te stellen dat hij nog nooit eerder zoiets had gezien sinds het tijdperk van de Nazi's en voorspelde religieuze oorlogen voor Europa. “De ene partij won 17 procent de andere 20 procent, er is geen verschil tussen democraten en fascisten. Ze hebben dezelfde mentaliteit. Europa zal binnenkort godsdienstoorlogen zien. Daar wijst alles op”, aldus de Turkse minister.  

Erdogan riep Turken op om niet te stemmen op de racistische regering van Mark Rutte. Toen toch bleek dat de partij van Rutte de grootste was geworden, zei Erdogan dat hij de verkiezingen had gewonnen maar dat hij de vriendschap van Turkije had verloren. 

Turkije’s vice premier, Nurettin Canikli beweerde op tv dat Europa op het punt staat in te storten en dat niemand kan voorkomen dat het gebeurt.

Een aantal Turkse en Arabische zenders zenden 24/7 nieuws uit. Het zal van Nederland, als ze dat wil, veel inspanningen vergen om deze vloed aan informatie te corrigeren.

Door correspondent Rena Netjes  

Marokko: opluchting

Koen Bolhuis (40) woont in Rabat. Hij is opgelucht dat de PVV niet de grootste partij is geworden, maar de uitslag baart hem wel zorgen. “De kans is vrij groot dat er een gematigd rechtse coalitie gevormd gaat worden die het op een aantal punten niet makkelijk zal maken voor het deel van de Nederlandse bevolking dat zich zo inzet om het beste van Nederland te maken.” Bolhuis verruilde acht jaar geleden Nederland voor Marokko, de sfeer in Nederland speelde een rol bij die beslissing. “Ik ben moslim en hoewel ik het altijd erg naar mijn zin heb in Nederland, vind ik het sociale klimaat de afgelopen jaren dusdanig veranderd dat het met mijn levensvisie beter toeven in Marokko is.”

Bolhuis is niet de enige in Marokko die opgelucht is. Veel Nederlandse Marokkanen die ook naar het land vertrokken, volgden de verkiezingen vol spanning. “Gelukkig, ik kan nog gewoon naar Nederland”, grapte Saida Mataïch woensdagavond. Een grap met een serieuze ondertoon, want het ‘minder, minder, minder Marokkanen’ van Geert Wilders raakte hen, en hun familie en vrienden die nog in Nederland wonen, persoonlijk.

Nederlandse studenten volgen de uitslag van de verkiezingen in RabatNederlandse studenten volgen de uitslag van de verkiezingen in Rabat

Ook in de Marokkaanse pers was er in de aanloop naar de verkiezingen vooral aandacht voor Geert Wilders. Lange tijd was Nederland voor  Marokkanen een voorbeeld van diversiteit en tolerantie. Van dat beeld is inmiddels weinig over: Nederland wordt nu gezien als een van de landen waar het voor moslims steeds moeilijker wordt. Wilders’ rechtstreekse aanval op Marokkanen maakt het beeld er niet beter op.  

De held van de Nederlandse verkiezingen is Jesse Klaver. De vader van de GroenLinks-leider is Marokkaans. Dat uitgerekend een politicus met Marokkaanse roots zo’n geduchte tegenstander is van Geert Wilders, maakt de Marokkanen trots. Voor velen van hen is het een bewijs dat Marokkanen het overal ter wereld kunnen maken.  

Door correspondent Sjoukje Rietbroek

#WaarSprekenWeAf?
De actie voor vrijheid en gelijkheid #WaarSprekenWeAf? riep kiezers op om op te staan tegen polarisatie. De actie werd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gevoerd door een brede coalitie van maatschappelijke organisaties, waaronder Unicef, Greenpeace en Hivos. 'Wij maken ons zorgen over toenemende tegenstellingen tussen groepen in Nederland en zien dat kernwaarden zoals vrijheid, openheid en gelijkheid onder druk staan'. Een kleine week voor de verkiezingen riepen zij de kiezers op om bij het uitbrengen van de stem te staan voor die waarde. OneWorld ondersteunt de campagne.
 

Burkina Faso: Wilders? Nooit van gehoord.

Iedere blanke komt uit Frankrijk. Als dat niet zo blijkt te zijn, gaat de rest van de conversatie in de winkel, in de bar of op straat steevast als volgt:

‘Maar waar kom je dan wél vandaan?’
‘Uit Nederland.’
‘Heel goed! Jullie hebben een geweldig elftal en prachtig vee.’
Nederland? Da’s voetbal en koeien.

Absoluut niemand weet hier wie Mark Rutte is en ook bij het noemen van Die Man Met Dat Haar is de respons: geen idee. De kranten en het net zwijgen in alle talen over de Nederlandse verkiezingen.

Dat is niet vreemd. Frankrijk was hier tot 1960 de baas en bemoeit zich nog altijd met alles: politiek, militair, business. Dus hier zijn alle ogen gericht op de Franse presidentsverkiezingen in april.

Maar dan heb ik een opening voor een vervolg: ‘Wilders is dus net zoiets als Marine Le Pen. Ze hebben allebei een hekel aan buitenlanders en zijn tegen de Islam.’ Dat laatste vindt men vreemd: wat kan die man nou tegen onze godsdienst hebben? De Islam in West Afrika is bijna overal een toonbeeld van tolerantie, openheid en dialoog.

Maar vindt men het dan niet erg dat die twee (Wilders en Le Pen) absoluut niets weten van het Afrikaanse continent? Nee hoor. Want? ‘Als ze aan de macht komen laten ze ons eindelijk een keer met rust…’

Door correspondent Bram Posthumus, vanuit Ouagadougou

 

 

Brazilië: verbazing over populariteit Wilders

Een nederlaag voor het populisme. Zo omschreef de Braziliaanse pers de verkiezingsuitslag in Nederland, waar de PVV van Geert Wilders niet zoals voorspeld de grootste werd, maar tweede.

Het weekblad Veja (Kijkt u eens) constateerde dat Nederland een belangrijke graadmeter is voor de doorbraak van extreemrechts in Europa en wees erop dat verkiezingen in Frankrijk en Duitsland weldra zullen volgen. Het blad acht het risico van een overwinning van Marine Le Pen in Frankrijk groter dan Wilders in Nederland, omdat er in Frankrijk – in tegenstelling tot in Nederland – wél aanslagen met een islamitische achtergrond hebben plaatsgevonden. Ook Duitsland loopt volgens Veja minder risico dan Frankrijk omdat dat land economisch stabiel is.

De Braziliaanse media hebben met verwondering gekeken naar de opmars van Wilders “in een van de meest vrijzinnige landen ter wereld”. De progressieve wetgeving omtrent zaken als abortus, drugsgebruik en het homohuwelijk zijn volgens de Brazilianen niet te rijmen met de opkomst “van een volksvertegenwoordiger die een discours van haat voert en die 24 uur per dag moet worden bewaakt, op een plek waar iedereen met de fiets rijdt”,  zoals het blad Época (Tijdperk) het omschrijft. Época betitelt Nederland als een van de landen die de meeste niet-Europese immigranten heeft opgenomen.

“Wat veel mensen zich afvragen is hoe, ondanks een vermindering van de werkloosheid tot 5,3% en een voorziene economische groei van 2% in 2017 (boven het gemiddelde van 1,5% in de eurozone) de Nederlanders toch worden verleid door het populistische discours”, schrijft Época. Het laat de financieel geograaf Ewald Engelen de verklaring geven: hogere kosten voor levensonderhoud, hogere schulden van de gewone burger en minder kansen om op te klimmen op de sociale ladder.

Door correspondent Wies Ubags

Kenia: Uiteindelijk zal rechts zegevieren 

Nairobi – “Op hier en daar een poster na kon ik niet zien dat er verkiezingen op komst waren,” vertelt Arap Cheruiyot. Er is ongeloof in zijn stem te horen. Cheruiyot werkt als fotojournalist voor de Keniaanse krant The Standard en heeft een Nederlandse echtgenote. Een week geleden was hij nog in de lage landen. “Het is vreedzaam, politici zijn kalm en mensen blijven rustig. Dat is hier in Kenia wel anders.”

Cheruiyot behoort tot de kleine groep Kenianen die de Nederlandse verkiezingen op de voet volgden. Kenianen hebben hun handen vol aan hun eigen verkiezingen. In augustus mogen ze weer naar de stembus en de kranten staan er al maanden vol mee. Berichten over Rutte en kompanen zijn amper te vinden, zelfs de ochtend na de uitslag. Er wordt alleen aandacht besteed aan Olave Basabose, een transgender uit Burundi die op de lijst staat van Artikel 1, de partij van Sylvana Simons.

 

 

“Sommigen kennen Geert Wilders wel,” zegt Cheruiyot, “omdat hij opvalt met zijn gele haar en anders is dan andere Nederlandse politici.” De voorman van de PVV heeft niet de zege behaald waarop hij had gehoopt, maar Cheruiyot denkt dat de rechtse beweging zal blijven groeien. “Dat komt grotendeels door terrorisme en binnenlandse veiligheid. Dit zijn thema’s die ook in Kenia een grote rol spelen, met de dreiging van de islamitische extremistische groepering Al Shabaab die altijd op de loer ligt.” Toch vindt Cheruiyot Wilders’ visie te extreem. “Hier in Kenia wonen heel veel moslims. Het gaat te ver om ze allemaal te veroordelen. Als Wilders iets gematigder zou zijn, dan zou de PVV de grootste zijn geworden.”

Voor The Standard deed Cheruiyot gisteren op de Nederlandse ambassade verslag van de verkiezingen en het stemproces. Hij vond het interessant om mee te maken. “Het is allemaal zo goed georganiseerd en transparant. Ik hoop dat Kenia hier een voorbeeld aan neemt in augustus.”

Door correspondent Eva de Vries

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons