Achtergrond

‘Dissidenten, pas op met internetgebruik’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Twitter werd zelfs genomineerd voor een Nobelprijs omdat het de Iraanse bevolking geholpen had bij hun campagne voor democratie en mensenrechten. Erich Möchel zei afgelopen week op een conferentie in Brussel dat het sociale netwerk ook gebruikt werd door het Iraanse regime om leiders van de oppositie in de val te laten lopen. Vervolgens werden demonstranten opgespoord en vervolgd.

Iran Protests 2009
Foto (cc) Hamed Saber

Gevaar
Mochel was in Brussel op uitnodiging van de leden van de groene partijen van het Europees Parlement. De discussie ging over de impact van internet en mobiele telefonie op sociale veranderingen. Hij sprak over negatieve en gevaarlijke aspecten van massacommunicatie tijdens de onrustige periode na de verkiezingen in Iran. 
“Het is een vergissing om te veronderstellen dat internet en mobiele telefoons alleen positieve effecten zouden hebben. Men moet ook kijken naar de vele negatieve en gevaarlijke aspecten van deze vormen van communicatie. Iraanse demonstranten werden opgepakt omdat ze door de autoriteiten eenvoudig geïdentificeerd konden worden door twitter. Na de verkiezingen zijn er veel uit Iran gevlucht. Uit interviews met die mensen bleek dat het Iraanse regime niet alleen de straten controleerde, maar ook het internetgebruik van demonstranten.” 
Nokia – Siemens
In 2008 leverde Nokia-Siemens speciaal ontwikkelde communicatieapparatuur aan het Iraanse regime. Daardoor kon de republiek eenvoudig elektronische berichten van demonstranten onderscheppen en controleren. Sommige deelnemers aan de Brusselse conferentie claimen dat de verkoop van deze apparatuur leidde tot de opsluiting en dood van tal van Iraanse activisten.
Nokia-Siemens vertegenwoordiger Ben Roome vindt die kritiek onterecht. “In het algemeen verstrekt Nokia opsporingstechnologie aan elke staat die ernaar vraagt. In eerste instantie werd de apparatuur aan Iran verstrekt zonder dat wij wisten wat de bedoeling was van de overheid. Nadat duidelijk is geworden wat het regime wilde bereiken met de apparatuur zijn we in 2009 gestopt met de levering.” Een derde van de telefoongebruikers in Iran maakt gebruik van Nokia. Dat zijn er ongeveer 67 miljoen.

Bekijk ook de OneWorld videoreportage “Youtube als spreekbuis tegen onrecht” over het gebruik van nieuwe media in Iran en Saoedi-Arabië

 

 

Internationaal islamitisch sociaal netwerk
De Basji militie, onderdeel van de Revolutionaire Garde in Iran, gaan hun eigen “Internationale Islamitische Netwerk” lanceren in een poging het groeiende gebruik van facebook en twitter in Iran en andere moslimlanden tegen te gaan.
De landelijke televisie en radio organisatie Seda va Sima en het ministerie van Islamitische Richtlijnen verstrekken financiële en technische ondersteuning voor het project. In een verklaring zei de militie dat de dienst “een wapen zal zijn tegen Westerse machten die de neiging hebben onrust te creëren en de vrede en veiligheid in Iran te verstoren.”
De plaatsvervangende militie commandant, verantwoordelijk voor culturele zaken zei dat meer dan 250.000 leden van zijn krijgsmacht momenteel worden getraind als “internet officieren in de cyber oorlog”
Dit artikel is met toestemming overgenomen van Shahrzad News.
Foto boven: Demonstratie in Teheran na de verkiezingen in 2009 (cc) Hamed Saber

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons