Achtergrond

Diplomatieke doorbraak tussen Brazilië en de VS

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In oktober 2013 zegde een woedende Dilma Rousseff haar bezoek aan Washington nog af, kort daarvoor was bekend geworden dat de National Security Agency (NSA) haar in het geheim afluisterde. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen beide landen sterk afgekoeld, bericht Reuters. De huidige toenadering van de VS zal voor Rousseff een zeldzaam stukje goed nieuws zijn in barre tijden.

Diplomatieke banden
De populariteit van de Braziliaanse president staat zwaar onder druk door slechte economische cijfers en een corruptieschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobrás dat zelfs naar Braziliaanse maatstaven enorme proporties heeft aangenomen.

Met het aanhalen van de diplomatieke banden hoopt de Braziliaanse regering de internationale handel met de VS aan te zwengelen en de haperende economie weer uit het slop te krijgen. Zo heeft Rousseff al laten weten zich erop te richten de export van Braziliaans rundvlees naar Amerika te willen opvoeren.

Handelspartners
Ondanks eerdere onenigheden tussen de twee overheden, onder andere over de weigering van Brazilië om net als de VS kritiek te uiten op de socialistische regering van Venezuela, zijn de twee landen belangrijke handelspartners van elkaar. Bilaterale handel bedroeg afgelopen jaar 72 miljard dollar, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2010.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons