Achtergrond

Digitale kloof verdeelt ook de seksen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De digitale kloof verdeelt niet alleen rijk en arm, maar ook de seksen. Wereldwijd is het aantal mannen en jongens dat toegang tot internet heeft veel groter dan vrouwen en meisjes, met name in ontwikkelingslanden. Zo is van alle internetgebruikers in Azië 22 procent vrouw, in Latijns-Amerika is dat 38 procent en in het Midden-Oosten slechts 6 procent. Voor Afrika zijn deze gegevens niet beschikbaar. Deze cijfers zijn echter wel gebaseerd op een onderzoek uit 2001. “Er wordt weinig onderzoek naar toegang van vrouwen tot internet gedaan”, legt Arno Bonte, woordvoerder van Plan Nederland uit. “Maar uit onze eigen jaarlijkse steekproef onder meisjes in ontwikkelingslanden komt een vergelijkbaar beeld naar voren.

Vrouwelijke IT-ministers
Lichtpuntje is wel dat Mali, Zuid-Afrika en Colombia een vrouwelijke minister van communicatie of telecommunicatie hebben. In Angola, Wit-Rusland, Tsjechië, Ghana, Kirgizië en Tanzania zit een vrouwelijke onderminister op deze ministeries aan de knoppen.

Mali minister diarra marian flantie diallo
Diarra Diallo, de Malinese
minister van communicatie
Foto: MaliGov

Vrijheid
Uit cijfers van 2010 blijkt dat als het gaat om het bezit van een mobiele telefoon de mannen de vrouwen ook verslaan. Wereldwijd zijn er 300 miljoen meer mannen met een mobiele telefoonabonnement dan vrouwen. Volgens Plan International lopen vrouwen door hun technologische achterstand kansen mis op het gebied van onderwijs en het vinden van werk. Ook is toegang tot internet en een mobiele telefoon voor vrouwen belangrijk om contacten te onderhouden.

Zo blijkt uit een onderzoek in Mauritanië dat jonge vrouwen die nadat zij getrouwd zijn vaak aan het huis van hun mans familie zijn gekluisterd, dankzij de mobiele telefoon in staat zijn om contact met de buitenwereld te houden. Toegang tot internet geeft vrouwen ook de gelegenheid om sociale contacten te onderhouden en informatie en nieuws op te zoeken. Zeventig procent van de vrouwen die meededen aan het onderzoek in Mauritanië gaf aan dat internet hun vrijheid vergrootte.

Bezette computerlokaaltjes
Dat vrouwen achterblijven op de digitale snelweg komt volgens Plan omdat meisjes in veel landen nog als tweederangs burgers worden gezien. Zo hebben op scholen jongens de neiging om de computerlokalen te monopoliseren. Dat meisjes minder toegang tot onderwijs hebben, zit hen ook dwars. Hierdoor hebben ze vaak minder zelfvertrouwen dan jongens. Bovendien is om van nieuwe technologie gebruik te maken, kennis van Engels doorgaans een vereiste. Vaak ontbreekt het vrouwen hieraan.

smsend meisje
Foto’s: Plan International

Door hun huishoudelijke taken hebben meisjes daarnaast veel minder vrije tijd om met nieuwe technologieën te leren omgaan. En aan geld om een mobiele te kopen of naar een internetcafé te gaan ontbreekt het, als ze daar al toestemming voor krijgen. Door deze obstakels is het niet verwonderlijk dat het aantal vrouwen dat in de IT-sector werkt ook achterblijft bij dat van mannen.
 

In het rapport ‘Digital and urban frontiers: Girls in a changing landscape’ vraagt Plan International ook aandacht voor de schaduwzijde van internet. Meisjes lopen hier volgens Plan meer kans op seksueel misbruik. Daarom zouden landen meer wetten moeten aannemen om seksueel misbruik op internet tegen te gaan. Ook zouden providers meer moeten doen om de privacy van gebruikers te beschermen en zouden er meer mogelijkheden voor het melden van ongewenste intimiteiten op de digitale snelweg moeten komen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons