Achtergrond

“Dekoloniseer het onderwijs”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“In mijn ideale wereld krijgt iedereen evenveel respect en eerlijke kansen. Of je nou man of vrouw bent, wit of zwart, straight of gay. Je kunt niet voor één soort gelijkheid zijn. Het is in het belang van ons allemaal om daarvoor te strijden. Ook in het mijne. Ik gebruik daarvoor allerlei verschillende middelen. Ik geef lezingen, werk samen met een goed doel, fungeer als mentor, of gebruik sociale media om kritische vragen te stellen. Bijvoorbeeld rondom de dood van Mitch Henriquez, die vorig jaar in Den Haag door politiegeweld om het leven kwam.”

We moeten ervoor zorgen dat het vuur niet dooft

“Als BN’er heb je een groter bereik en ik gebruik dat om mensen te prikkelen op een andere manier naar dingen te kijken. Daarom vroeg ik bijvoorbeeld Martin Šimek vorig jaar in De Wereld Draait Door, toen hij daar zat om over bootvluchtelingen in Italië te praten, waarom hij de term ‘zwartje’ gebruikte. Dat heeft me veel kritiek opgeleverd, maar ik denk ook dat ik bij sommige mensen heb bijgedragen aan het besef dat het uitmaakt welke taal je gebruikt.”

“Ik denk dat we in Nederland langzaamaan de goede weg op gaan. Zo ben ik heel blij met het besluit van het Rijksmuseum om hun kunstwerken op een andere manier te omschrijven, waarbij termen als 'neger' of 'eskimo' niet meer gebruikt worden. Ook aan de weerstand tegen nieuwe manieren van Sinterklaas vieren merk je dat er verandering gaande is. Maar we kunnen nog lang niet op onze lauweren rusten. We moeten ervoor zorgen dat het vuur niet langzaam dooft.”

“Als Mark Rutte me morgen zou bellen om één ding te veranderen in Nederland, zou ik pleiten voor een herziening van het geschiedenisonderwijs. We moeten onze rol in het kolonialisme beter voor het voetlicht brengen en uitleggen hoe bepaalde groepen mensen hier gekomen zijn. We zijn toe aan dekolonisering van het onderwijs en ons taalgebruik.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons