Achtergrond

De week van de meisjes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is weer Internationale Vrouwendag. Tijd om de meisjes in het zonnetje te zetten.

De Suffragettes en de Dolle Mina’s hebben hun werk de afgelopen eeuw goed gedaan: vrouwen mogen stemmen, kunnen naar school, draaien mee op de arbeidsmarkt, kortom, ze hebben dezelfde kansen als mannen. Toch?

Vrouwen op tv?
Helaas. Hier in Nederland krijgen vrouwen nog steeds minder betaald voor hetzelfde werk en wordt de tv gedomineerd door mannen. “Meer vrouwen op de Publieke Omroep!” riep Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Zou hij zijn plekje op de presentatorstoel aan een dame afstaan?  Wij betwijfelen het.

Dat vrouwen een deel van hun salaris mislopen en we in Nederland voornamelijk mannen op tv zien is natuurlijk vervelend en niet eerlijk. Maar de positie van de vrouw in ons landje is en blijft een wereld van verschil met het leven van meisjes en vrouwen die het in andere landen minder getroffen hebben.

Hiep hiep hoera!
Zo blijkt uit onderzoek dat de economische crisis meisjes in het zuiden van de wereld harder treft dan jongens. Zo kunnen vooral meisjes niet naar school wegens geldgebrek, en lopen ze een groter risico om te sterven voor hun 5e levensjaar dan jongetjes.

Mama Cash viert vandaag naast Vrouwendag ook haar eigen feestje. Precies dertig jaar geleden vonden vijf lesbische feministen dat het tijd was om vrouwenemancipatie anders aan te pakken: “Leuk, die feministische idealen, maar zonder geld komen we niet ver…” Mama Cash werd opgericht, en heeft de afgelopen dertig jaar duizenden vrouwenbewegingen wereldwijd een financieel steuntje in de rug gegeven. Hiep hiep…!

Indiase studente
Helaas kan lang niet iedereen het feestje meevieren. Waaronder de Indiase studente die eind 2012 bruut werd verkracht, mishandeld en twee weken later in het ziekenhuis stierf aan haar verwondingen. Ze won deze week een internationale prijs voor dappere vrouwen, omdat haar lijden een groot deel van de Indiase bevolking bewoog om op te staan tegen verkrachting en mishandeling van Indiase vrouwen.

Pech voor sportievelingen
De VN kwam op voor de rechten van sportieve dames: de organisatie annuleerde eerder deze week de jaarlijkse marathon over de Gazastrook. De reden? Van de Hamas mogen vrouwen dit jaar niet meedoen. In voorgaande jaren steunde Hamas de marathon wel, en bood zelfs bescherming voor de lopers. Maar dit jaar moeten de vrouwen thuisblijven, anders geen loop, zei de Hamas. De VN vond dit te ver gaan, dus blijft dit jaar iedereen thuis.

Terug naar ons eigen landje. Hier zorgde de anticonceptiepil Diane-35 voor ophef: mogelijk zou de pil tot elf doden hebben geleid.

In Frankrijk was ‘ie al van de markt gehaald omdat hier vier vrouwen zouden zijn gestorven aan bijwerkingen van de pil. De voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt dat vrouwen beter niet meteen kunnen stoppen van het slikken van de pil, het zou namelijk tot ongewenste zwangerschappen kunnen leiden.

Gôh.

Zee van vrouwen
Op de OneWorld redactie houden twee stoere mannen zich staande in de zee aan vrouwen. Hebben zij het zwaar te verduren? Nee hoor. Onze Hans en Martijn hebben het prima naar hun zin. Onlangs kwam ons speciale mannennummer uit, waar met grote letters ‘Leve de man’ op de cover staat. Na een eeuwenlang tijdperk van testosteron aan de top beginnen vrouwen terrein te winnen: niet altijd even makkelijk voor de man van tegenwoordig. Hoe ze hier wereldwijd mee omgaan kun je lezen in ons maartnummer. 

Meiden wereldwijd zijn in opmars, maar de Dolle Mina’s hebben nog een lange weg te gaan. Internationale Vrouwendag lijkt de dag bij uitstek om het roer om te gooien. Laten we hopen dat Matthijs van Nieuwkerk op zijn stoel gaat staan en zegt dat het genoeg is geweest. Geef die vrouwen het salaris dat ze verdienen, laat ze lekker de marathon rennen, en sleur ze voor de Publieke Omroep camera. Want zelfs in de Arabische wereld gaat dat beter dan bij ons.

P.s. op zaterdag werd bekend dat Patricia Perquin, auteur van ‘de meisjes van mevrouw de Wit‘, eigenlijk de omstreden journaliste Valerie Lempereur is. Die voordat ze journaliste werd, een drugsverslaafde man was.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons