Achtergrond

De waarde van een meisje

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Meri Shakti, Meri Beti. Hindi voor ‘Mijn dochter, mijn kracht’. Het is de naam van een nieuw project dat het Centre for Social Research (CSR) in New Delhi in het leven heeft geroepen. Doel van het project is om de praktijk van het aborteren van meisjesbaby’s – female feticide – terug te dringen.  

Onlangs bleek uit een grootschalig onderzoek door de Thomas Reuters Foundation dat India een van de minst gunstige landen is om te wonen voor vrouwen. Zelfs in Saoedi-Arabië, waar vrouwen niet mogen autorijden en ze pas sinds 2011 mogen stemmen, is het als vrouw beter toeven dan in India.

Een zorgwekkend symptoom van dit vrouwonvriendelijke klimaat is female feticide. Een gevolg en concrete maat van deze ontwikkeling is de steeds schever groeiende sekse ratio, deze staat nu op 914 meisjes tegen 1000 jongens, de meest scheve verhouding sinds de Onafhankelijkheid (1947).  

Volgens deskundigen hangt deze toename voor een deel samen met de hoge kosten van de dowry: het bedrag (in geld of goederen) dat de familie van de bruid aan de bruidegom schenkt. De hoogte van de dowry is de afgelopen decennia sterk toegenomen met als gevolg dat families financieel gezien kopje onder gaan wanneer ze (te) veel dochters hebben.  

Het project Meri Shakti, Meri Beti heeft twee pijlers, vertelt Manasi Mishra  van CSR. ‘Op het platteland worden gemeenschapsgroepen op grassroot niveau gevormd en in de stedelijke gebieden werken we met bestaande bewonersgroepen. Beide soorten groepen bestaan uit de opgeleide en actieve leden uit de gemeenschap die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van informatie onder hun de inwoners. Op het platteland zijn dat bijvoorbeeld de mensen die ook verantwoordelijk zijn voor het uitdelen van voedingssupplementen. In de stad proberen we een zo gevarieerd mogelijk gezelschap bij elkaar te krijgen: een jurist, een arts, een politieagent.’

Een andere taak van de gemeenschapsgroepen op het platteland is om risicogezinnen in de gaten te houden. Mishra: ‘Bijvoorbeeld een gezin met vier dochters en een zwangere moeder. Zo’n gezin wordt bezocht. Er wordt hen begeleiding aangeboden met als doel ze te stimuleren om af te zien van een echo waarin het geslacht bepaald wordt.’

Een van de belangrijkste feiten die worden verstrekt over female feticide gaat over de schadelijke effecten van herhaaldelijke abortussen. Mishra: ‘Daarnaast proberen we mensen bewust te maken van de waarde van een meisje én de kosten van het hebben van een dochter in perspectief te plaatsen.’ Dat doen ze bijvoorbeeld door te vertellen dat de meeste jongens een brommer willen, en uit te rekenen hoeveel je dan kwijt bent aan benzine per maand.

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons