De troonopvolgers

17-03-2009
Door: Merijn van Grieken
Bron: IS Online
Willemijn Aerdts

Zij zijn jong, vrouw en Worldconnector. Ze praten en denken mee over grote internationale vraagstukken met prominenten uit het bedrijfsleven, politiek en media. Dit aanstormend talent kraakt in hun vrije tijd graag de hersens op thema’s als vrede en veiligheid, migratie of duurzaamheid. Wat beweegt ze?

Naam: Willemijn Aerdts
Leeftijd: 25 jaar
Was: jongerenvertegenwoordiger bij de VN Kindertop
Is: Worldconnector sinds 2006
Buddy: Joris Voorhoeve
Net afgestudeerd in: Internationaal Publiekrecht en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief
Werkt nu bij: het IOB van het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Heeft bewondering voor: Madeleine Albright en Hillary Clinton

“Ik ben als Nederlandse jonge vrouw in de mogelijkheid om mee te praten en te beslissen over zaken als internationale vrede en veiligheid en internationale migratie. Daarom voel ik me daar ook een beetje verplicht toe. Mijn nieuwsgierigheid brengt me verder. Ik wil weten hoe dingen in elkaar steken en vooral hoe we zaken kunnen verbeteren.
Na mijn toespraak bij de VN – ik was 18- sprak ik vijf zinnen met Nelson Mandela. ‘Jullie jongeren zijn aan zet’, zei hij. Dat maakte indruk. Hij heeft gelijk. Wij zijn in de positie om verschil te maken, al zijn het kleine stappen, we hebben invloed dankzij een platform als Worldconnectors, we komen de juiste mensen tegen. Je doet wat je kunt.
Het is vaak zware kost waarover we praten, maar het is gelukkig niet zo dat ik er elke avond mee naar bed ga en nergens anders mee bezig ben. Ik hou er ook van om naar een aflevering van Grey’s Anatomy te kijken, tijdschriften te lezen en met vriendinnen een borrel te drinken. Maar interesse in de wereld om mij heen, zit gewoon in me. Ik vreet kranten en vraag Joris Voorhoeve, mijn buddy bij Worldconnectors, het hemd van zijn lijf over zijn politieke ervaring.
Omdat ik in een bevoorrechte positie verkeer, kan ik het maar beter goed doen. Ik hoop op meer vrouwen aan de top, meer sterke voorbeelden. Ik maak weleens de grap dat ik graag de eerste vrouwelijke secretaris-generaal van de VN wil worden of op de stoel van Maxime Verhagen terecht wil komen. Mijn ambities zijn groot en waarom ook niet? We kunnen veel en willen alles.”

Naam: Leontien Peeters
Leeftijd: 32 jaar
Was: jongerenvertegenwoordiger bij de VN in 2002
Is: Worldconnector sinds 2006
Buddy: heeft er nog geen
Studeerde: Internationale Betrekkingen
Werkt bij: BiD Network Foundation als partner coördinator
Heeft bewondering voor: Rosa Parks, Richard Brandson, Mahatma Gandhi

“Miss Perfect? Nee, ik heb ook mooie leren laarzen en pak het vliegtuig naar mijn ouders in Amerika. Maar ik word wel vaak zo genoemd. Hoewel ik anderen vrij laat in hun keuzes hebben vrienden soms het gevoel dat ze zich naar mij moeten verantwoorden. Vegetarisch eten, met de trein reizen en biologische schoonmaakmiddelen gebruiken, is voor mij vanzelfsprekend. Ik geef weleens geld aan goede doelen, maar vind het belangrijker om tijd beschikbaar te stellen en elke dag bewust keuzes te maken.
Als je de wereld echt wilt veranderen, kun je maar beter het goede voorbeeld geven. Daar ben ik vrij braaf in: brieven schrijven voor Amnesty International, meedenken bij Worldconnectors, mijn werk voor het BiD Network. Actie inspireert meer mensen dan regels voorschrijven. Action speaks louder than words. Denk aan Rosa Parks, Richard Brandson en Gandhi. Ministens zo inspirerend zijn mijn oom en tante die met blinde kinderen werkten en de ondernemers die in ontwikkelingslanden via hun bedrijf verschil maken.
Zelf zoek ik het goed doen dicht bij huis, bij kleine dingen in de persoonlijke sfeer. Ik hoef niet zo nodig de politiek in. Daar zit het verschil niet. Via het bedrijfsleven en als individu kun je meer bereiken. Als individu kun je bijdragen aan een groepsgevoel van rechtvaardigheid en positivisme. Die gedrevenheid komt waarschijnlijk voort uit de brede blik op de wereld en de armoede die ik als kind zag; door het werk van mijn vader verhuisden we om de paar jaar. Meer mensen moeten zonder armoede kunnen leven en de kans krijgen een beter bestaan op te bouwen. Bewust kiezen en een positieve levenshouding leiden vanzelf tot een betere wereld. Dat is toch niet te perfect?”

Naam: Sayida Vanenburg
Leeftijd: 30 jaar
Was: jongerenvertegenwoordiger bij de commissie Duurzame ontwikkeling van de VN in 2003
Is: Worldconnector sinds 2006
Buddy: Sylvia Borren
Studeerde: Hotelschool en Internationaal Management
Werkt bij: Capgemini als consultant operational excellence
Heeft bewondering voor: Nelson Mandela en Rosa Parks

“Iedereen heeft sinds de film van Al Gore de mond vol over het klimaat. Heel goed, maar duurzame ontwikkeling is meer dan afval scheiden en energie besparen. Het staat ook voor sociale en economische ontwikkeling, zoals mensen-, vrouwen- en arbeidsrechten.
Je moet in het leven verder kijken dan de paar vierkante meter waarop je leeft. Dat verrijkt je. Ik ben best serieus en houd daarnaast van spontane leuke acties – een borrel in de stad – en ben op zoek naar een nieuwe ervaringen, privé en zakelijk.
Ik draag mijn steentje graag bij aan een betere wereld. Veranderen we niets, dan botsen we tegen grenzen aan. Kritiek leveren vanaf de zijlijn is laf – doe dan wat. Ik ben daarin wel realistischer dan vroeger. Toen geloofde ik in grote sprongen vooruit. Nu weet ik dat een kleine stap voorwaarts al winst is. Dat is geen cynisme; noem het realistisch. Je bent per slot van rekening maar een van de vele personen op deze wereld.
Ik kies voor duurzame oplossingen, zolang de portemonnee het toelaat. Vliegen doe ik zonder schuldgevoel. Ik compenseer mijn CO2-uitstoot met duurzame energie- en bosprojecten. Toch, als voor een vergadering van een uur naar Londen vlieg, denk ik: ‘Goh, had dat niet telefonisch gekund?’ Maar soms kun je gewoon niet anders en moet je mee in het geheel.
Ik ben druk met een carrière in het bedrijfsleven. Om maatschappelijk verantwoord ondernemen verder handen en voeten te geven, ben ik laatst bewust overgestapt naar een andere tak van sport in het bedrijfsleven: operational excellence. Dit geeft mij nieuwe perspectieven op weg naar de top. The sky is the limit.”

Denktank vol jong talent en prominenten
Worldconnectors zijn betrokken jongeren en prominente Nederlanders uit de politiek, bedrijfsleven, wetenschap en media. De denktank zit vier keer per jaar om tafel om oplossingen te vinden voor internationale vraagstukken. De Connectors nemen de adviezen, gebaseerd op het Handvest van de Aarde en de Millennium Verklaring, mee naar de eigen sector of achterban om de visie over het voetlicht te brengen. Zo pleitten de Worldconnectors er vorig jaar voor om niet van integratie maar van participatie te spreken en om een dag per week geen vlees te eten. Ook zorgden ze ervoor dat Ruud Lubbers op muziekfestival Lowlands belandde met zijn verhaal over het behoud van de aarde. Bij Worldconnectors heeft elke jongere een buddy, iemand die hem of haar begeleidt. “Jongeren hebben een belangrijke stem. Zij hebben verfrissende ideeën en weten de kennis van de oudere garde te vertalen naar het nu. De generatie van Leontien, Willemijn en Sayida zien wij als troonopvolgers. Zij geven internationale vraagstukken een stem”, zegt Gabi Spitz van Worldconnectors. http://www.worldconnectors.nl/

Reacties