Achtergrond

De tien best bestuurde Afrikaanse landen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De 53 Afrikaanse landen worden in de Ibrahim Index beoordeeld op 86 indicatoren op het gebied van sociale en economische vooruitgang, mensenrechten, burgerparticipatie en veiligheid. De vijf landen die bovenaan de ranglijst zijn geëindigd – Mauritius, Kaapverdië, Botswana, de Seychellen en Zuid-Afrika – scoren in alle categorieën goed en daar zouden meer Afrikaanse landen volgens Mo Ibrahim, de initiatiefnemer van de ranglijst, een voorbeeld aan moeten nemen.

En de beste bestuurder is…
De Ibrahim stichting reikt ook een prijs uit voor goede bestuurders. Al twee jaar lang was deze prijs van vijf miljoen dollar op de plank blijven liggen omdat er geen geschikte kandidaten waren.

Pedro Verona Pirez
Pires (cc)

Dit jaar strijkt Pedro Verona Pires, de oud-president van Kaapverdië met de eer. Pires werd onder andere geprezen omdat hij, in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse leiders, niet te lang op het pluche wilde blijven zitten.

Tahrirplein
In het voorwoord van het rapport dat bij de index hoort, stelt Ibrahim dat hij blij is met de economische groei die zich op het continent aan het voltrekken is. Tegelijkertijd maakt hij zich zorgen over een stagnatie en in sommige landen zelfs achteruitgang van mensenrechten en het niveau van burgerparticipatie. “Als economische groei zich niet vertaalt in een betere levensstandaard en meer respect voor burgerrechten, zal Afrika meer Tahrirpleinen krijgen”, waarschuwt hij.

Egypte, waar het echte Tahrirplein ligt en waar duizenden demonstranten begin dit jaar na wekenlange protesten voor elkaar wisten te krijgen dat president Moebarak na 30 jaar aftrad, eindigde op nummer tien van de ranglijst. Tunesië waar de Arabische lente begon, eindigde op de negende plaats. Beide landen danken hun hoge klassering aan hun goeie score op sociale en economische indicatoren maar scoren beroerd op het gebied van mensenrechten en participatie. “De kloof tussen beide zou een impuls voor de opstanden kunnen zijn geweest”, stelt het rapport.

Uitbrander
Liberia (36) en Sierra Leone (30), twee landen die een lange periode van burgeroorlog achter de rug hebben, krijgen een pluim van het rapport voor hun democratische inspanningen van de laatste jaren. Madagaskar (33), waar in 2009 een staatsgreep plaatsvond, ontvangt een uitbrander. En Somalië, dat al sinds 1991 geen centraal gezag meer heeft, scoort met 8 punten wederom het slechtst van allemaal.

De index is gebaseerd op data tussen 2000 en 2010. Zuid-Soedan, de jongste Afrikaanse natie, is daarom nog niet in de lijst terug te vinden.

 De tien best bestuurde landen:
1 Mauritius 82 punten
2 Kaapverdië 79 punten
3 Botswana 76 punten
4 Seychellen 73 punten
5 Zuid-Afrika 71 punten
6 Namibië 70 punten
7 Ghana 66 punten
8 Lesotho 63 punten
9 Tunesië 62 punten
10 Egypte 61 punten
 De tien slechtst bestuurde landen
1 Somalië 8 punten
2 Tsjaad 31 punten
3 Zimbabwe 31 punten
4 Democratische Republiek Congo 32 punten
5 Centraal Afrikaanse Republiek 33 punten
6 Soedan 33 punten
7 Eritrea 35 punten
8 Ivoorkust 36 punten
9 Equatoriaal- Guinea 37 punten
10 Guinee 38 punten

 Beeld boven: Ibrahim Foundation.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons