Achtergrond

De PeePoo: wc in een plastic zak

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een van de millenniumdoelen is dat het aantal mensen dat geen gebruik kan maken van een toilet gehalveerd wordt.  De PeePoo is een nieuw initiatief om het gebrek aan sanitaire voorzieningen in krottenwijken te lijf te gaan. De Nederlandse stichting Micro Water Facility helpt met de uitwerking van het bedrijfsplan van de Zweedse onderneming die de Peepoo heeft bedacht.

Afbreekbaar plastic
De Peepoo is een geheel afbreekbare plastic zak, die dienst doet als po. Voordeel is dat het overal gebruikt kan worden, makkelijk is mee te nemen en dat er geen waterverbruik bij komt kijken. Aan de binnenkant zit gaas, en de zak blijft 24 uur lang geurloos na gebruik.

peepoo
De PeePoo, door: PeePoople

Kibera
“In Kenia wordt deze zomer een fabriek neergezet en zullen de eerste zakjes worden geproduceerd en uitgedeeld. Dit wordt gedaan op scholen en in samenwerking met vrouwengroepen”, vertelt Frederik Claassen van Micro Water Facility. Dit zal gebeuren bij Nairobi in Kibera, Afrika’s op twee na grootste krottenwijk. Daar wordt twee jaar gewerkt aan het verbeteren van de distributie, het gebruik en het verzamelen van gebruikte zakken. Het is de bedoeling dat de het Peepoo gebruik daarna wordt uitgebreid.

Bemesting
Op de zakjes zit ook een soort statiegeld, mensen krijgen dus geld terug als ze het zakje inleveren. Vervolgens wordt hier weer gebruik van gemaakt, legt Claassen uit. “De zakjes worden doorverkocht aan boeren, die het kunnen gebruiken als mest.” De PeePoo biedt dus niet alleen een goede oplossing voor het gebrek aan sanitaire voorzieningen, ook de landbouw kan ervan profiteren.

Foto boven: een meisje brengt haar volle PeePoo weg. Door: Ashley Wheaton (cc)

link youtube filmpje PeePoo: http://www.youtube.com/watch?v=oz2KikG6fyY&feature=player_embedded

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons