Achtergrond

De operatiebus in de Andes

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ecuador bestaat voor het grootste gedeelte uit het Andesgebergte, wat het erg moeilijk maakt voor de lokale bevolking om snel bij een ziekenhuis te komen. Maar daar is iets op bedacht door de Ecuadorianen.

Twintig jaar in leven
In 1994 werd Cinterandes opgericht. Twintig jaar en 7500 operaties later bestaat het nog steeds. Het idee is dat er een bus met chirurgen en alle benodigdheden voor een operatie afreist naar de meest afgelegen plekken van het land. Dit hebben ze al die jaren puur en alleen door middel van donaties in leven kunnen houden. De overheid is hier niet bij betrokken.

Een grote uitdaging
Het lijkt niet ideaal om in een bus geopereerd te worden, maar de chirurgen zijn eraan gewend geraakt en verkiezen dit boven opereren in een tijdelijk ziekenhuis. Per jaar worden zo’n 200 patiënten geopereerd die anders volledig aan hun lot waren overgelaten. De kosten bedragen ca. 200.000 dollar per jaar. Deze kosten zijn zo hoog omdat het niet eenvoudig is mensen te bereiken. Zaken als slechte wegen en weinig tot geen elektriciteit of water spelen hierbij een grote rol.

Verspreiding over de wereld
Toen Cinterandes net begon, was het vertrouwen van de mensen nog niet erg groot, maar over de jaren hebben ze het volledige vertrouwen gekregen. Door dit succes is het idee ook in andere landen overgenomen. In het Verenigd Koninkrijk, Thailand, India en Honduras rijden nu ook mobiele operatiekamers.

Lees hier het hele artikel.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons