Achtergrond

De muzikant die met Idi Amin om een vrouw vocht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat gebeurde er precies met Jesse Kasirivu, de succesvolle muzikant die in 1974 werd ontvoerd door de mannen van dictator Idi Amin, en waarvan nooit meer iets is vernomen? Die vraagt houdt de gemoederen in Uganda nog altijd bezig. De Nederlander Michiel van Oosterhout werkt aan een documentaire die meer licht op de zaak werpt. Crowdfunding moet het laatste zetje geven.

Jesse speelde in The Cranes, de succesvolste muziekgroep in Uganda in het begin van de jaren ’70. Maar de danseres met wie hij een gepassioneerde relatie aan ging, de toen nog maar 17-jarige Sarah Kyolaba, kwam ook op het verlanglijstje van de rokkenjagende dictator Idi Amin te staan. “Een muzikant en de president die een vrouw delen. Dat was natuurlijk vragen om moeilijkheden,” zegt de saxofonist Saidi Kasule, die destijds ook in de Crane band speelde, in de teaser van Van Oosterhout’s documentaire Bwana Joogo.

“Op een dag werden we klem gereden. ‘Wie van jullie is Jesse,’ vroegen de mannen. Hij werd afgevoerd in een Peugeot 504 en daarna hebben we hem nooit meer gezien,” aldus Kasule, die nog altijd saxofoon speelt. Nu bij Percussion Discussion Africa.  

Kind
Auteur en scriptschrijver Van Oosterhout, die al veertien jaar in Uganda woont, heeft een passie voor Afrikaanse muziek uit de gouden jaren ’60 en ’70 en raakte gefascineerd door het verhaal van Jesse Kasirivu. “Jesse liet het er niet bij zitten. Ook al werd Sarah de vierde officiele vrouw van Idi Amin, hij vond manieren om haar toch te blijven bezoeken. Een levensgevaarlijk kat en muisspel dat anderhalf jaar duurde.”  

Een levensgevaarlijk kat en muisspel dat anderhalf jaar duurde

 

Volgens hardnekkige geruchten is het eerste kind dat Sarah en Idi Amin kregen in december 1974 eigenlijk van Jesse, hoewel Idi Amin zelf op tv aankondigde dat het zijn eigen kind was. Amin overleed in 2003 terwijl Sarah Kyolaba in juni dit jaar in Londen stierf aan kanker.

“Wat dat betreft zijn we net te laat,” treurt van Oosterhout. “Maar Jaffer Amin, de zoon van Idi die zich opwerpt als woordvoerder van de familie, kan uitkomst brengen. Hij vertelde me dat de familie schoon genoeg heeft van wat volgens hem valste geruchten zijn over dit vermeende kind van Jesse. Misschien komen we met behulp van de Amin’s zelf dichterbij de waarheid.”

Krokodillen
Jaffer Amin komt tevens met een verrassende eigen theorie over het lot van Jesse, en twijfelt of de vele horrorverhalen over het regime van zijn vader, tussen 1971 en 1979, wel waar zijn. Volgens schattingen zijn onder Amin tienduizenden tot honderdduizenden tegenstanders vermoord, waarvan velen nooit werden teruggevonden. Volgens getuigenissen werden lichamen geregeld in de Nijl gedumpt, waar krokodillen zich er tegoed aan deden.

Van Oosterhout, die eerder het script schreef voor de met zes awards bekroonde speelfilm Zamora die werd opgenomen op Zanzibar, heeft vele betrokkenen bereid gevonden om mee te werken. Ook de 90-jarige moeder van Jesse, nog altijd emotioneel onder het verlies van haar zoon, komt voor in de documentaire. “Het filmteam staat al in de startblokken. We missen alleen nog wat budget om aan de slag te gaan. Daarom zijn we begonnen met een crowdfunding-campagne op 'Voor de Kunst'.”

Op die website is ook de teaser van Bwana Joogo, inclusief originele muziek, te bekijken. 

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons