Achtergrond

De Meteen Doen methode van Carola Smit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Multinational Shell veroorzaakte in 2008 een olieramp in de Nigerdelta met enorme gevolgen. Shell deed niets om het gebied op te ruimen en dus verkondigde voormalig BZN-zangeres Carola Smit dat ze haar aandelen ter waarde van 25.000 euro zou verkopen. Heeft ze dat echt gedaan?

Het is nu meer dan twee maanden geleden dat je bij RTL Boulevard aankondigde je aandelen te willen verkopen. Heb je ze inderdaad weggedaan?
“Ja, we hebben ze inderdaad verkocht. De winst hebben mijn man Herman Sier en ik aan Milieudefensie geschonken. Dat was niet zo’n hoog bedrag, hoor. Het is meer voor ons eigen gevoel. Het zou ook hypocriet zijn geweest om de aandelen uit protest weg te doen maar de daarmee gemaakte winst wel zelf te houden.”

Hoe kwam je uiteindelijk tot dit besluit?
“Mijn man hield al enige tijd de berichtgeving over Shell in Nigeria bij. Op een gegeven moment bekeken we een filmpje van Milieudefensie, de ‘Worse than Bad’ campagne. Daaruit bleek dat Shell sinds het veroorzaken van de olieramp in de Nigerdelta niets aan de situatie heeft gedaan. We keken elkaar aan en dachten: ‘hier kunnen we niet mee leven’. Mijn man heeft Milieudefensie gebeld en gevraagd of hij iets kon betekenen. Op hun advies zijn we naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell gegaan om daar ons standpunt te melden. Vrij snel daarna hebben we besloten onze aandelen te verkopen.”

In 2008 veroorzaakten lekkende oliepijpen van Shell een ramp in Bodo, een stad in de Nigerdelta met 69.000 inwoners. Het olieconcern weet de lekkage aanvankelijk aan sabotage, maar erkende in 2011 grotendeels zelf verantwoordelijk te zijn voor de ramp. Amnesty International berichtte in april dat de vervuiling rond Bodo veel omvangrijker is dan Shell meldde. Volgens een rapport van de Amerikaanse firma Accufacts Inc. zijn er tussen de 103.000 en 311.000 vaten gelekt. Dat komt neer op minstens 7,8 miljoen liter olie, ruim zestig keer zoveel als de 1640 vaten die Shell eerder noemde.

Heeft Shell zelf nog gereageerd?
“We hebben geen enkele reactie gehad. Wat dat betreft was die aandeelhoudersvergadering een heel interessante ervaring. De directeur van Shell is zo gewiekst, overal heeft hij wel een antwoord op. Volgens hem is de bevolking in het gebied bijvoorbeeld gevaarlijk en erg bedreigend. Terwijl iemand die al meer dan veertig jaar in het gebied komt, juist aangeeft dat de mensen je graag ontvangen. Tijdens die bijeenkomst kreeg ik de bevestiging dat de consequenties van de ramp helemaal niet overdreven zijn. Het is eigenlijk nog veel erger dan ik dacht. Het gaat om een gebied groter dan Nederland. Wat er nu aan vergoeding van Shell gevraagd wordt, is nog maar een schijntje van wat er echt nodig om het gebied schoon te maken.”

Jullie aandelen zijn inmiddels verkocht. Krijgt het verhaal verder nog een staartje?
“Milieudefensie heeft mijn man gevraagd of hij mee wil op een tiendaagse reis naar Nigeria om de gevolgen van de olieramp met eigen ogen te zien. Het verslag komt dan in het VARA-programma Vroege Vogels. Eerst zag Herman het niet zo zitten, want de deelnemers moesten ook allemaal een persoonlijke reclamecampagne opstarten. Maar ja, hij wilde nu ook niet meer afhaken.”

Dus je man gaat binnenkort naar Nigeria. Wanneer vertrekt hij?
“Op 20 augustus stapt hij samen met de andere drie deelnemers en de crew het vliegtuig in. Ze willen vooral in contact komen met de lokale bevolking, om zo goed mogelijk te kunnen laten zien wat er aan de hand is. In september wordt het programma uitgezonden.”

Geen woorden maar daden dus!
“Ja, mijn man is in die dingen best wel een bikkel. De MD-methode noemt hij dat, oftewel Meteen Doen. Want als je niet meteen de daad bij het woord voegt, komt het er niet meer van. Hij vindt die reis wel spannend. Van de beelden over de situatie kan hij behoorlijk emotioneel worden. Straks ziet hij in het echt hoe erg het is, daar ziet hij natuurlijk tegen op. Maar hij weet waar hij het voor doet!”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons