Achtergrond

De dingen die we doen dankzij de lezers van OneWorld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Na twee weken bellen hebben we veel bewondering gekregen voor het vak van telemarketeer. Gelukkig kregen we versterking van vrijwilligers, zoals abonnee Dieske (zie foto boven), die op hun vrije avond uit het hele land naar het Pakhuis reisden om ons te helpen. Sowieso merken we keer op keer, via de telefoon of via social media, dat onze lezers onze belangrijkste ambassadeurs zijn. Mede dankzij jullie hebben we afgelopen vrijdag de eerste 10.000 abonnees gehaald. 

[tweet_embed]https://twitter.com/ranomikromo/status/642052727175032832[/tweet_embed]

Patisson & venkelworst
Gelukkig vinden de meeste mensen die we we bellen het dus een leuke verrassing om een redacteur van OneWorld aan de lijn te krijgen. En vaak vinden ze het ook wel handig dat wij dat abonnement meteen afsluiten. Kan dat weer van de to do-list af. Je zelf online aanmelden kan natuurlijk ook nog steeds. Nogmaals mijn persoonlijke tip: het welkomstgeschenk van Willem & Drees. Ik bedoel maar, wanneer heb je voor het laatst patisson en biologische venkelworst gegeten? 
De komende drie weken gaan we door met bellen, en gaan we voor 20.000 abonnees. Dat aantal biedt een mooie basis voor het interactieve platform voor mondiale denkers en groene doeners dat we willen zijn. Want, we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: met je abonnement op OneWorld magazine, steun je niet alleen een van de weinige tijdschriften met een mondiale blik, maar ook onze 24/7 website en de events die we organiseren. Hieronder een kleine greep van wat ons, naast de belactie, de afgelopen week bezighield.

[tweet_embed]https://twitter.com/Argosradio1/status/642682516831367168[/tweet_embed]

Onderzoeksdossier: het mysterieuze overlijden van Kahsay Mekonen
Onderzoeksredacteur Sanne Terlingen deed samen met onderzoeksjournalist Huub Jaspers (Argos) en Radio Bremen meer dan een jaar onderzoek naar de dood van de Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen. Hij verbleef in een asielzoekerscentrum in Leersum, maar werd dood gevonden in een park in Bremen. Wie of wat bracht hem daar? Inmiddels wordt zijn zaak in verband gebracht met mensensmokkel en orgaanhandel. De resultaten van de zoektocht tot nu toe waren zaterdag 12 september te beluisteren bij Argos, radio 1. De SP dringt naar aanleiding van de uitzending bij Justitie aan op verder onderzoek. Bekijk alle sporen in de longread en beluister de extra lange aflevering van Argos

[tweet_embed]https://twitter.com/estherouwehand/status/641946903089971200[/tweet_embed]

Hoe chemische bedrijven tactieken van de tabaksindustrie toepassen 
Via onze man in Brussel, correspondent en TTIP-watcher Vincent Harmsen, blijven we de ontwikkelingen volgen rond hormoonverstoorders (onder meer in allerlei plastics en pesticiden). Brussel werkt op dit moment aan wetgeving die deze gevaarlijke stoffen moet reguleren. Een verbod zou alleen al de Europese pesticiden-industrie miljarden euro's kosten, zo blijkt uit stukken die OneWorld kon inzien. VN-experts luiden nu de noodklok over hoe de chemische industrie de onderzoeken naar de schadelijke effecten torpedeert. Vincent Harmsen zocht uit hoe dat precies in z'n werk gaat.  

[tweet_embed]https://twitter.com/AnnaSchoemakers/status/642354705532878848[/tweet_embed]

OneWorld Sta Droog Challenge
Het maken van één T-shirt slurpt al 2.700 liter water, een spijkerbroek kost 8000 liter van katoenteelt tot aan het verfproces. In Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, daalt het grondwaterpeil twee meter per jaar door het oppompen van water voor de textielindustrie. Een aantal kledingbedrijven is al bezig met het terugdringen van het watergebruik, maar de bulk nog niet. Daarom daagt OneWorld lezers uit om één maand geen nieuwe kleren te kopen en zo bákken met water te besparen. Op OneWorld Water vind je achtergronden over de kledingindustrie, plus tips hoe je je eigen kleding kunt costumizen en alternatieven voor nieuwe kleding. 

Wil je niks missen van wat we doen? Neem een gratis abonnement op de nieuwsbrief. Of abonneer je vandaag (toch nog) op OneWorld magazine. Wie weet word jij onze twintigduizendste abonnee. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons