Achtergrond

Chinese ouders vernoemen kinderen naar ‘Olympische Spelen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Olympische Spelen zijn een obsessie voor veel Chinezen. Gaige Wang, een dertigjarige kapper uit Peking, verwacht samen met zijn vrouw een Olympisch kind. Volgens de Chinese staatsmedia maken de ziekenhuizen in de hoofdstad zich klaar voor een drukke dag op 8 augustus. Veel zwangere vrouwen willen hun kind op de begindag van de Spelen op de wereld zetten, al is daar een keizersnede voor nodig. “Als het lukt zal de hele familie in de wolken zijn”, zegt Wang. Hij besloot eind vorig jaar samen met zijn vrouw thuis te blijven tijdens de traditionele vakantiedagen rond de nationale feestdag in oktober om aan hun Olympische baby te werken.

Babyboom
Chinese gynaecologen behouden zich het recht voor een andere bevallingsdatum te kiezen als 8 augustus een gevaar inhoudt voor de gezondheid van de moeder. Maar dat is nog geen ramp. Veel Chinezen vinden het al een zegen om in 2008 een kind te krijgen. Acht is een Chinees geluksgetal, en 2008 zal altijd onthouden worden als het jaar dat de Olympische Spelen naar China kwamen. Het nieuwsagentschap Xinhua zegt dat er in China dit jaar 18 miljoen kinderen zullen geboren worden.
Die babyboom is te vergelijken met de opvallende stijging van het aantal geboorten in 2000, toen er in de hele wereld mensen op het idee kwamen dat het wel leuk zou zijn een Millenniumbaby te krijgen. In China zorgde die trend door de éénkindpolitiek voor een geboortepiek.

Op de fotoOlympische namen
Maar de Olympische koorts gaat nog verder in China. Net als duizenden andere wordende ouders is Wang van plan zijn kind naar de Olympische Spelen te noemen. Volgens de BBC lopen er in China nu al 3.500 kleine Aoyuns rond.

Chinese ouders lieten zich de voorbije decennia al wel vaker inspireren door belangrijke gebeurtenissen en populaire slogans bij de naamkeuze. Er lopen nogal wat Chinezen rond die ‘Bouw aan de Natie’ en ‘Vecht voor het Volk’ heten. Wangs voornaam, Gaige, betekent ‘hervorming’. Hij werd geboren in 1978, toen Deng Xiaoping na het einde van de Culturele Revolutie met zijn economische hervormingen begon. Veel generatiegenoten van Wang heten ook Gaige.

Geluk brengen
Wang vindt het cool straks een Olympische baby te hebben. “Dit is een unieke gebeurtenis voor mijn vrouw en mij. En ons land heeft er zo lang op gewacht de Spelen te mogen organiseren.” Later kan de Olympische babyboom wel problemen geven bij de zoektocht naar een kinderoppas, op school en later zelfs op de arbeidsmarkt. Of dat een zorg is? “Daar trekken we ons niets van aan”, zegt Wang. “Een Olympisch kind zal ons op lange termijn veel geluk brengen, en dat is het belangrijkste.”

 

Meer bij intimate China

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons