Achtergrond

Chinese ambassadeur laat Amnesty op de stoep staan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

brievenbus
De handtekeningen steken uit de
brievenbus van de Chinese ambassade

Omdat de Chinese ambassadeur hem niet binnen wilde laten, heeft Nazarsky de handtekeningen maar in de brievenbus van de ambassade gedaan.

“China laat hiermee zijn minachting blijken voor de 166.000 mensen die hun handtekening hebben gezet omdat ze bezorgd zijn over de mensenrechtensituatie, ” vindt Amnesty International woordvoerder Nicole Sprokel.

 

 

 

Naast 166.000 handtekeningen die vandaag werden aangeboden aan de Chinese ambassade, biedt Amnesty ook nog tientallen banieren aan. Banieren zijn in China een traditionele manier van protesteren. Op de langwerpige vlaggen hebben Nederlanders hun wensen voor de Chinese bevolking opgeschreven, zoals ‘Vrede, vrijdheid en respect voor iedereen in China’.

 

Aanleiding voor de Amnesty actie in Den Haag was het het rapport China: Broken Promises. Hierin stelt Amnesty International dat de situatie van de mensenrechten in China in de aanloop naar de Olympische Spelen niet is verbeterd maar eerder verslechterd. Het Chinese bewind is zijn toezeggingen om de rechten wel te verbeteren, niet nagekomen. Hiermee verraadt China de basisprincipes van de Olympische Spelen, vindt de mensenrechtenorganisatie. 
 

Rij
De levende standbeelden

Levende standbeelden
Op vijf erepodia in Den Haag hadden actievoerders van Amnesty ‘levende standbeelden’ opgesteld die mensen uitbeelden die in China vastzitten vanwege vreedzame activiteiten.

Nine de Vries is een van de levende standbeelden die aandacht vraagt voor de mensenrechtensituatie in China. “Toen ik tijdens de toespraak alle harde feiten hoorde over de situatie in China kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik vind het ongelofelijk dat je niet gewoon een blog op internet kan plaatsen of op kan komen voor andere mensen.” De Vries wijst naar de vlaggen naast de levende standbeelden, “Op alle banieren staan stempels met ‘Olympic Legacy’. We willen bereiken dat we over twintig jaar kunnen terugkijken en zeggen: ‘wat zijn die olympische Spelen goed geweest voor de mensenrechten in China”, legt De Vries uit. “Alle banieren worden per post verstuurd naar de Chinese amabassade, maar het is dus nog afwachten of we ze niet steeds retour krijgen.”

 

 

 

Banier
Op de vlaggen konden
Nederlanders hun wensen
voor China kwijt

Amnesty eist de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van vier Chinese verdedigers van de mensenrechten en vrijheid voor de moeders van het Plein van de Hemelse Vrede om onbelemmerd hun werk te doen. Op dit plein werd in 1989 een studentenopstand bloedig neergeslagen.

 

Het rapport concludeert dat mensenrechtenactivisten in China nog steeds worden vervolgd, mensen nog steeds zonder enig vorm van proces vastzitten, censuur nog steeds bestaat en ook de doodstraf nog steeds wordt toegepast.  Door de Spelen is de overheid nog strenger geworden tegenover journalisten en mensenrechtenactivisten.

 

 
Gewetensgevangenen
Een van die mensenrechtenverdedigers die door Nine de Vries wordt vertegenwoordigd is Hu Jia. Hij schreef boeken

over mensenrechten en gaf interviews aan buitenlandse media. In november 2007 nam hij via een webcam deel aan een debat van het Europees Parlement in Brussel en vertelde over de

Hu Jia
Nine de Vries vertegenwoordigt
mensenrechtenactivist Hu Jia

toename van de mensenrechtenschendingen in de aanloop naar de Olympische Spelen. “Hij heeft al zo vaak huisarrest gekregen en nu, vlak voor de Spelen, is hij opgepakt en veroordeeld voor 3,5 jaar gevangenisstraf”, vertelt De Vries met de foto van Hu Jia in haar handen. “Hij mag zichzelf niet verdedigen en geen advocaat ontvangen, hij mag zelfs zijn familie niet zien. Het gaat heel erg slecht met Hu Jia, hij heeft hepatitis-B maar krijgt in de gevangenis niet de juiste medicijnen. Dat terwijl hij helemaal geen geweld gebruikt, hij kwam alleen op voor de mensenrechten in China.”

 

 

Een ander schrijnend voorbeeld is de gewetensgevangene Ye Guozhu. Zaterdag 26 juli zou hij na een celstraf van vier jaar vrijkomen. Hij werd opgepakt nadat hij in Beijing toestemming vroeg voor een betoging tegen gedwongen huisuitzettingen in verband met de Spelen. Enkele dagen voor het einde van zijn detentieperiode werd bekend gemaakt dat hij tot na de Olympische Spelen in de gevangenis moet blijven. Volgens Amnesty om te voorkomen dat Ye rond de Spelen wederom aandacht vraagt voor de gedwongen huisuitzettingen. Amnesty heeft bewijzen dat Ye vaak is overgeplaatst en meerdere malen is gemarteld.

 

 

 
”Met het doorgaan van het vervolgen en straffen van de mensen die zich uitspreken voor de mensenrechten, hebben de Chinese autoriteiten laten zien dat ze de eerder gemaakte toezeggingen voor een verbetering van de mensenrechten niet waarmaken”, zegt Roseann Rife, vervangend directeur van Amnesty International Azië-Pacific.

 

Amnesty International en Boomerang roepen iedereen op om een pictogram van een hartje en ‘China & Human Rights’ toe te voegen aan zijn of haar chatnaam van MSN Messenger of andere chatprogramma’s.

Afgelopen weken zetten vele Chinese gebruikers van chatprogramma’s massaalhartje China’ voor hun chatnaam. Hiermee protesteren zij tegen de Westerse berichtgeving over de aankomende Spelen en Tibet.

 

Optimistisch IOCDe president van het IOC, Jacques Rogge, beweert dat de stille diplomatie van het IOC heeft geleid tot verschillende verbeteringen op het gebied van de mensenrechten, inclusief de nieuwe regels voor buitenlandse media.

“We verwelkomen IOC’s erkenning van haar rol voor de verbetering van de mensenrechten, maar gezien de huidige situatie zijn we verbaasd dat het IOC van mening blijft dat er sprake is van persvrijheid voor buitenlandse journalisten en dat er geen internetcensuur is”, stelt Rife. “Het IOC zou zich moeten uitspreken als de autoriteiten van het gastland inbreuk maken op de Olympische principes.”

 

 

 

Wereldleiders
In haar rapport schrijft Amnesty: “Wereldleiders die naar de Olympische Spelen gaan, moeten zich publiekelijk uitspreken voor verbetering van de mensenrechten in China en de individuele mensenrechtenactivisten steunen. Mochten wereldleiders zich niet laten horen, dan zullen ze de boodschap afgeven dat het acceptabel is dat een regering in een atmosfeer van onderdrukking en vervolging gastland is voor de Olympische Spelen”.

 

 

 

 

Meer bij intimate China

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons