Achtergrond

China`s checklist voor bezoekers Olympische Spelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

‘Gezagsondermijnende activiteiten’ worden niet geaccepteerd, evenals mensen met ‘mentale problemen’. En met een soa kom je ook China niet in. Zelfs buiten slapen is tegen de wil van de autoritaire leiders, die de afgelopen maanden de controle op visa`s en verblijfsplaatsen voor buitenlanders verscherpt hebben.

Restricties
Het korte handboek waarschuwt de geschatte 500.000 overzeese bezoekers2396265240_e4c0e13ac9_m die in augustus naar Beijing komen dat China een land is met veel gebieden die niet voor iedereen toegankelijk zijn. ‘Bepaalde gebieden mogen buitenlanders niet in, indien er geen toegangsbewijs is volgen sancties op het betreden van deze verboden gebieden’, is in het handboek te lezen. Daarnaast moeten buitenlanders zich bij aankomst in China melden bij de politie. ‘Mensen die kaarten voor de Spelen hebben gekocht, moeten niet denken dat zij automatisch een visa krijgen’. Waarschijnlijk zijn deze maatregelen genomen om mensenrechtenactivisten en pro-Tibet groepen van de Spelen te weren.

dalailama torch
 

‘Gij zult geen scheidsrechters aanvallen’
Het handboek bespreekt ook de zes verboden praktijken tijdens elk sportief of cultureel evenement. Onder andere het ‘zwaaien met aanstootgevende banners, het aanvallen van scheidsrechters of spelers en roken of vuurwerk afsteken’, worden als illegaal gezien en zullen streng worden bestraft.

Tegen deze regelgeving protesteren is overigens zinloos; ook dat is strafbaar…

Meer weten? Lees hier het hele handboek

 

 

 

Amnesty: “China gaat te ver”

Amnesty International woordvoerder Ruud Bosgraaf laat in een reactie op dit artikel weten dat “Deze houding van China hem niet verbaast”. “Peking is al maanden bezig met het ‘schoon vegen van de straten’ in het centrum en bij plaatsen die binnenkort veel aandacht zullen krijgen in verband met de Spelen. Bedelaars, zwervers en junks worden door de politie zonder enige vorm van proces opgepakt en verplaatst naar werkkampen. Het verbod van China op spandoeken met kritische teksten is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Ook het screenen van visa om mensenrechtenactivisten te ‘filteren’ is een aantasting van de vrijheid van beweging en de vrijheid van meningsuiting.”

Wel voegt hij toe ‘ter relativering’; “Ook tijdens vorige Olympische Spelen zijn curieuse maatregelen genomen om alles er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Ook in Atlanta en Athene zijn junks en bedelaars opgepakt. Dat praat natuurlijk niks goed, het geeft wel aan dat men veel waarde hecht aan het ophouden van perfectheid. China gaat hierin inderdaad veel te ver en is in strijd met mensenrechtenverdragen die het land zelf heeft ondertekend.”

 

Meer bij intimate China

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons