Achtergrond

China wil stad in Suriname bouwen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De Amerikanen vermoeden dat de Chinezen van plan zijn om een regeringscentrum dicht bij de Johan Adolf Penel luchthaven te bouwen. Dit zou voor de Amerikanen het bewijs zijn dat China Suriname ziet als een centraal punt voor zijn regionale inspanningen. Tevens zou in deze documenten staan dat het bouwen en schenken van overheidsgebouwen past in de Chinese aanpak van ontwikkelingslanden zoals Suriname. Zo is bijvoorbeeld het Surinaamse ministerie van buitenlandse zaken met Chinese middelen gebouwd.

Sowieso is Suriname in trek bij Chinezen. Alleen al tussen 2000 en 2007 verhuisden 10.000 Chinezen naar Suriname. Onder de 30.000 Chinezen die er inmiddels wonen zitten ongeveer 6000 winkeliers, meldt de Surinaamse website Nospang.com “Het is voor Chinezen vanwege de lage kosten in Suriname gemakkelijker om daar restaurants en winkels op te zetten. Veel van hen lenen geld in China om dat hier te investeren.” Dit zegt voorzitter van de Surinaamse winkerliersvereniging Ling Nget Tet in de WikiLeaks cables.

Chinese arbeiders
Chinese arbeiders (cc) NeilsPhotography

Dwangarbeid
Of Suriname alleen maar gelukkig moet zijn met de Chinese invloed valt te betwijfelen. Zo meldt de Amerikaanse ambassadeur in de gelekte documenten dat veel Chinezen op illegale wijze het land binnenkomen, geholpen door
corrupte Surinaamse overheidsfunctionarissen. In eigen land zouden de Chinezen zich schuldig hebben gemaakt aan moord, beroving en gijzeling van kinderen. In Suriname wachten hen en andere Chinese emigranten echter niet altijd een sprankelende toekomst. Chinese mannen verrichten soms dwangarbeid in de bouw, vrouwen worden gedwongen tot prostitutie in massagesalons en bordelen.

 

 

Weinig moeite met Bouterse
Vanwege de Surinaamse grondstoffen is de Chinese overheid er veel aan gelegen om de banden met de Surinaamse overheid en politiek sterk te houden. Naast de financiële giften lijkt het land ook weinig moeite te hebben met wat de Amerikanen omschrijven als “onfrisse plaatselijke politici.” Zo zou de Chinese ambassadeur in Paramaribo tijdens zijn afscheidsdiner zijn Nederlandse en Amerikaanse ambtsgenoot hebben laten weten dat de veroordeling van Desi Bouterse “irrelevant” is. Bouterse is in eigen land nooit schuldig bevonden, dus zou Suriname hem ook niets in de weg moeten leggen. Bouterse heeft inmiddels laten weten dat hij graag meer met China wil samenwerken.

 

 

Foto boven: Chinese en Surinaamse vlag

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons