Achtergrond

Cancún: conferentie gered, de wereld nog niet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Greenpeace roemt in dat artikel vooral de sterke rol van India in de onderhandelingen, Oxfam Novib laat weten vooral blij te zijn dat er weer hoop en vertrouwen is na het debacle in Kopenhagen vorig jaar. Op NRC blog staat een overzocht van ‘Cancún in quotes’.

Kritisch geluid kwam er van Friends of the Earth International; “De rijke landen die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering (VS, Rusland en Japan) is een gebrek aan ambitie te verwijten. Dit is een klap in het gezicht van de mensen die al lijden onder de klimaatverandering.” GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren constateert dat Nederland weinig haar gezicht heeft laten zien. Je ziet dat ministers van andere landen zich twee weken lang het vuur uit de sloffen lopen om andere landen mee te krijgen op deelonderwerpen. Nederland loopt daar minder hard voor dankzij haar verlaagde klimaatambities.” 

Mensen op conferentie Cancun 250 breed
Conferentie in Cancun (cc)

Afspraken: wie draagt de lasten
De Huffington Post meldt dat er voor het eerst in jaren weer eens wat duidelijkere afspraken zijn gemaakt. Zo gaan de rijkere landen de arme landen financieel steunen, en wordt er meer technologie naar de armere delen verscheept die de klimaatverandering tegen moet gaan. Om hoeveel geld of welke technologieën het gaat is nog niet vastgesteld.

Nieuwssite IRIN juicht vooral de heropleving van het klimaatfonds toe dat vorig jaar in Kopenhagen werd opgezet. Hier moet onder andere de wereldwijde ontbossing een halt mee toegeroepen worden. Er komen 24 landen in het bestuur van het fonds, de Wereldbank helpt de eerste drie jaar met het opzetten. Jaarlijks moet er tot 100 miljard dollar in dat fonds gestort worden. Dit gaat voornamelijk uit de private sector komen.

De toekomst gered?
Het Britse Climate Change News vraagt zich echter af of dat geld er wel gaat komen, omdat er geen harde afspraken over zijn gemaakt. Ook het feit dat het Kyoto protocol nog niet verlengd is baart Timothy Gardner van Reuters zorgen. Daarnaast hebben de twee grootste vervuilende landen, de VS en China, weinig concreets gegeven. Net als veel andere media is Climate Change News blij met de veranderingen, maar blijven veel afspraken te vrijblijvend. De heetste hangijzers worden -net als vorige keer-, weer overgeheveld naar de volgende klimaattop, in 2011 in het Zuid-Afrikaanse Durban.
“Het is vooral de conferentie zelf die gered is, niet de wereld” concludeert The Guardian. “De klimaattop kan weer even van de beademing af.”

Bekijk hieronder een filmpje over de motieven van een groepje actievoerders uit verschillende landen, en wat zij vinden van de tot noch toe ondernomen maatregelen.

 

 

Foto boven: Kinderen op het strand bij Cancún, (cc) Oxfam International

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons