Achtergrond

Burundese vrouwen slaan terug

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Naast een verlaten voetbalveldje, in een buitenwijk van de hoofdstad Bujumbura, begeleiden hypnotiserende donderslagen ritmisch gezang. De tropische bergen op de achtergrond vormen een prachtig decor voor de groep vrouwen, gekleed in de nationale kleuren – wit voor vrede, groen voor hoop
rood voor liefde- die trommelen en zingen alsof hun leven ervan af hangt. En dat doet het ook.

oneworld burundi
Kaart van Burundi foto:Flickr

“Tijdens de burgeroorlog, die dertien lange jaren duurde, had Burundi alleen nog haar trommels over. Het was een communicatiemiddel waarmee verhalen van verdriet en hoop werden overgebracht”, vertelt Irakoze Alfonsin, een 34-jarige vrouw die in een buitenwijk van de hoofdstad Bujumbura woont. Sinds 2005 is Burundi verlost van een burgeroorlog die aan meer dan 300.000 mensen het leven heeft gekost. Ook aan de man van Irakoze. Samen met haar drie kinderen probeert ze het nu in haar eentje te rooien. Maar in Burundi, waar 60 procent van de mensen onder de armoedegrens leeft, is dat moeilijk. “Wat kon ik doen als alleenstaande vrouw? Mijn enige optie was de prostitutie.”

Omdat Irakoze die prostitutie helemaal niet zag zitten, kreeg zij een revolutionair idee. Waarom zouden vrouwen niet de trommels kunnen bespelen? “Met een groep van vijftien weduwen die allemaal hun man hebben verloren in de oorlog heb ik twee jaar geleden in Bujumbura de groep opgezet. In het begin was het heel moeilijk, in Burundi zijn man en vrouw totaal niet gelijk. Veel mannen vinden nog steeds dat de rol van de vrouw beperkt is tot de keuken en het bed. Vrouwen hebben geen recht op land en verkrachting binnen het huwelijk is wettelijk niet eens strafbaar. Wij werden als vrouwelijke trommelaars dan ook niet geaccepteerd door de mannen, en stuitten op veel onbegrip.”

 
 
oneworld burundi hassan
Hassan in actie
foto:Marlies Pilon

Hier kwam verandering in toen Hassan Byamungu zich met de dames ging bemoeien. Hassan geniet in Burundi veel faam en respect omdat hij deel uitmaakt van het Nationaal Ballet en de Kinama Drummers, die ook door de VS en Europa touren. Hassan heeft de vrouwen technieken bijgeleerd en ondersteuning gegeven. “Het is misschien cru dat er een man voor nodig is om een vrouwengroep te kunnen laten bestaan, maar dat is zoals de zaken hier liggen”, zegt Irakoze. “In ieder geval is het ijs gebroken en worden we stukje bij beetje meer getolereerd.”

Die transformatie is kenmerkend voor Burundi, waar nu voor het eerst ook vrouwen in de regering zitten. “Ik zie dat steeds meer vrouwen opstaan en opkomen voor hun rechten”, legt Irakoze uit. “Je ziet nu bijvoorbeeld voor het eerst in ons land dat ook vrouwen in autozaken werken, met soldeerbouten in de weer zijn en zelfs in het leger zitten. Steeds meer vrouwen verenigen zich en demonstreren voor meer vrijheid en rechten. Ik ben trots dat ik deel uitmaak van een nieuwe beweging die voor verandering in dit land gaat zorgen.”

oneworld burundi
Vrouwen aann de slag!
foto:Marlies Pilon

De trommelaars noemen zichzelf ‘Abatimbokazi’, dat ‘vrouwen werken aan de trommel’ betekent. De instrumenten begeleiden de liedjes van de vrouwen over het lijden, het leven en de schoonheid van Burundi. “Veel communicatie gaat in Burundi via zang, het is de traditionele manier om sociale aspecten bespreekbaar te maken. Dat is ook ons doel. We verdienen ons geld door te spelen op bruiloften en feesten. Dat is ook onze manier om andere vrouwen te bereiken en hen te laten inzien dat het anders kan.”

Zodra Irakoze gaat spelen, verschijnt een brede grijns op haar gezicht. “Voor mij betekent de trommel geluk, zelfstandigheid en een bron van inkomsten. Als er ooit weer een man in mijn leven komt en ik moet van hem kiezen tussen hem of de trommel, dan kies ik voor de trommel!”
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier het exclusieve filmpje dat de reporters van OneWorld maakten in Burundi

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons