Achtergrond

Bruid te koop: 6.000 euro

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Verkocht
Dit is het lot van veel jonge meisjes en jonge vrouwen in Birma. Al tien jaar worden Birmese vrouwen verhandeld aan mannen in China en de aantallen nemen elk jaar toe. Zo waren er in 2010 122 gevallen van gedwongen huwelijken bekend, tegen 104 in 2009, meldt het Birmese ministerie van Binnenlandse Zaken.

chinese bruid
Chinese bruid (cc)

Een vrouwentekort als gevolg van de éénkindpolitiek in China zou de handel veroorzaken. Ohnmar Ei Ei Chaw, coördinator van de mensenrechtenorganisatie Agency Project on Human Trafficking (UNIAP) in de Mekong regio noemt als reden dat veel Chinese mannen de bruidsschat voor een Chinese vrouw niet kunnen betalen. In plaats daarvan betalen ze bedragen tot zesduizend euro voor een importbruid. Velen van hen geloven dat hun bruid vrijwillig naar China is gekomen.
 

Birmese ouders zoeken vaak een betere toekomst voor hun kinderen en henzelf en accepteren al bedragen van zevenhonderd euro voor hun dochter, zo staat in een rapport van UNIAP. “Het is een lokale gewoonte en veel mensen denken dat een huwelijk over de grens normaal is”, aldus Ohnmar Ei Ei Chaw tegen persbureau IRIN. “Met onderwijsprogramma’s proberen we mensen te leren dat het tegen de wet is en dat ze hun dochters juist in gevaar brengen, maar zolang mensen arm zijn zal bruidenhandel blijven bestaan”, voegt ze toe.

 

Actie

 

Ranglijst
Hoewel de maatregelen van Birma tegen mensenhandel erkend worden, staat het land nog in de laagste rang van landen met een antimensenhandel beleid. China staat een plek hoger, op rang twee. Deze lijst wordt ieder jaar uitgegeven door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De lijst van 2011 wordt over enkele weken verwacht.

Ontwikkelingsorganisatie Save the Children werkt al sinds 2002 aan deze zaak en volgens de organisatie is er sinds 2006 steeds meer aandacht voor het onderwerp. De Chinese en Birmese regeringen beschouwen dit soort uithuwelijking nu als mensenhandel en in 2009 hebben ze een diplomatiek akkoord getekend, waarmee ze dit probleem willen aanpakken.
 

Een vijfjarenplan van Birma loopt dit jaar af en heeft veelbelovende resultaten laten zien. De handel wordt beter geregistreerd en het aantal gearresteerde handelaren is toegenomen. In 2010 zijn er 502 mensen vervolgd. Volgens het Centrum van Bestrijding van Mensenhandel hebben undercoveroperaties en voorlichting dit mogelijk gemaakt.

Thazin
Na Thazins verdwijning stapte haar broer naar de politie, maar in plaats van te helpen vroegen ze 450 euro voordat ze zouden gaan zoeken. Omdat hij dit niet kon betalen werd er verder geen onderzoek gedaan naar Thazins verdwijning. Zo bleef ze gevangene van haar ‘echtgenoot’, totdat ze op een onbewaakt moment kans zag om te ontsnappen. Ze is nu weer terug in haar oude woonplaats Yangon.

De vrouw die haar destijds aan de handelaren gaf, zit een gevangenisstraf van drie jaar uit. Het is niet bekend of de handelaren zijn gearresteerd.

Foto boven: Trouwringen, gemaakt door Gabriël Li (cc)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons