Achtergrond

Brazilianen ontevreden in aanloop WK

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Brazilianen zijn niet blij met het WK: financiering zou ten koste gaan van scholing en gezondheidszorg.

Een jaar geleden protesteerden meer dan een miljoen Brazilianen tegen corruptie, toenemende inflatie en het uitblijven van overheidsinvesteringen in onder meer onderwijs, gezondheidszorg en openbaar vervoer. Nu, een week voor de start van het wereldkampioenschap voetbal, is de nationale sfeer in Brazilie – volgens dit onderzoek van het Pew Research Center – nog steeds grimmig.

Economie

Zo is de publieke opinie over de Brailiaanse economie het afgelopen jaar in negatieve zin veranderd. Tweederde van de ondervraagden vind dat de ooit groeiende economie zich nu in een slechte staat bevind. Vorig jaar was tweederde juist nog positief over de economie. Bovendien zouden door het organiseren van de wereldkampioenschappen investeringen in gezondheidszorg en onderwijs uitblijven. Tegelijkertijd zijn er ook Brazilianen blij met de komst van het WK en de daarbijbehorende banen.

Ook over het effect van het WK op het imago van hun land zijn de Brazilianen verdeeld.

President Rousseff

De Brazilianen zijn niet tevreden over president Dilma Rousseff. Slechts een derde van de ondervraagden waardeert haar beleid. Ondanks haar slechte rapport wordt Roussef meer gewaardeerd dan haar mogelijke tegenstanders in de presidentsverkiezingen in oktober. Wanneer gevraagd naar de totale impact van de president om het land gaan de voor- en tegenstemmers vrijwel gelijk op.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff krijgt een overwegend negatieve score voor haar behandeling van belangrijke problemen van het land. En terwijl ongeveer de helft zegt dat de president een positieve invloed heeft op de gang van zaken in het land, staat dit in schril contrast met adviezen van Rousseff' voorganger Luiz Inácio Lula da Silva in het laatste jaar van zijn twee termijn als president. In 2010 zei meer dan acht op de tien (84%) dat Lula een positief effect had op Brazilië.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons