Achtergrond

Braziliaanse kip in Russische supermarkt

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Zalm uit Chili, kip uit Brazilië, bloemen uit Ecuador (al worden die vooralsnog niet geboycot). Het zijn maar een paar voorbeelden van producten die Rusland uit Latijns-Amerika kan halen nu het een boycot heeft afgekondigd van landbouwproducten uit de Verenigde Staten en de Europese Unie en landen die hen steunen.

In Latijns-Amerika steunt men Ruslands optreden, zoals in Venezuela, of is men betrekkelijk onverschillig

De VS en de EU veroordelen Ruslands optreden in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische strijders vechten voor onafhankelijkheid. In Latijns-Amerika steunt men het, zoals in Venezuela, of staat men er betrekkelijk onverschillig tegenover. Toen de MH17 van Malaysia Airlines werd neergeschoten, bleef het aanvankelijk oorverdovend stil in Latijns-Amerika.

De eerste die iets van zich liet horen was de oude Cubaanse leider Fidel Castro, die in de staatskrant Granma schreef dat het neerstorten van het vliegtuig het werk was van Oekraïne. Hij kreeg bijval van zijn trouwe discipel in de marxistische leer, de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Chili reageerde afstandelijker: er moest een onafhankelijk onderzoek komen. Maar Brazilië, dat toch aspiraties heeft om permanent lid van de Veiligheidsraad te worden, hield de kaken op elkaar. Daar hadden ze Poetin net uitgezwaaid na een rondreis over het continent en goede zaken met hem gedaan.

BRICS-bank
Poetin begon zijn rondreis in Cuba, net een week vóór het noodlottige incident. Hij wil het land niet alleen steunen met het zoeken naar olie, maar schold ook een schuld van 32 miljard dollar kwijt. Verder bezocht hij andere landen die kritisch tegenover de VS staan: Argentinië, Brazilië en Nicaragua. Poetin sloot deals over onder andere nucleaire en militaire samenwerking.

In Brazilië vergaderde hij met zijn collega-presidenten van de BRICS-landen – de grote opkomende economieën in de wereld (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) en haalde hij de banden aan. Er waren zelfs resultaten te vieren, zoals een eigen BRICS-bank. Het signaal naar de westerse wereld is duidelijk: “Wij gaan onze eigen gremia oprichten om minder afhankelijk te zijn van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds, dat jullie altijd hebben gedomineerd.”

Brazilië kan naar eigen zeggen vrijwel de hele export van Amerikaanse kip naar Rusland overnemen

Braziliaanse kip
De boycot van landbouwproducten komt vooral in Europa hard aan. Nederland is de tweede landbouwproducent van de wereld, met een grote exportportefeuille naar Rusland – 13 procent van de EU-landbouwhandel voltrekt zich tussen Nederland en Rusland. Alleen Duitsland heeft met 14 procent een groter aandeel.

Latijns-Amerika is vanwege zijn steeds beter wordende banden met Rusland de meest voor de hand liggende regio om de gaten die de Europese Unie en de Verenigde Staten laten vallen op te vullen. De eerste berichten waren dat Brazilië vlees gaat leveren aan Rusland. Vrijwel de hele export van Amerikaanse kip naar Rusland kan Brazilië naar eigen zeggen voor zijn rekening gaan nemen. De krant Folha de São Paulo schreef verder dat het aantal vleesverwerkingsbedrijven dat aan Rusland mag leveren, wordt uitgebreid van dertig naar ongeveer negentig.

Naast Brazilië profiteren naar alle waarschijnlijkheid Uruguay, Argentinië, Chili en Ecuador van de Russische boycot.

Zeevruchten
Ook Uruguay exporteert vlees, Argentinië hoopt zijn ingezakte fruitexport naar Rusland nieuw leven in te blazen. Het gaat vooral om appels, sinaasappels en druiven. Chili mikt op varkensvlees, vis – vooral zalm – en ook fruit.
Het kleine Ecuador is een van Latijns-Amerika’s grootste bloemenproducenten en hoopt zijn bloemenexport naar Rusland een impuls te kunnen geven. Verder zet het in op tropisch fruit en vis en zeevruchten.

Op 7 augustus sprak de Russische regering met de diplomatieke vertegenwoordigers van deze landen in Moskou. Het wachten is nu op concrete afspraken tussen de landen en de vraag zal ook zijn of ze de gevallen gaten helemaal kunnen vullen. De eerste geruchten over mogelijke smokkelroutes tussen Europa en Rusland doen ook al de ronde.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons