Achtergrond

Boer zoekt koe in Tanzania

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Het idee ontstond zeven jaar geleden, toen twee Friese boeren op een studiereis naar Tanzania gingen. Zij verbaasden zich over de werkwijze van de Afrikaanse boeren. Het agrarische landschap daar is namelijk ontzettend vruchtbaar, maar werd niet volop benut. Ook koeien leverden niet zoveel op in vergelijking met hun Nederlandse soortgenoten. Dat had vooral te maken met de genetische aspect van de dieren. De Friese boeren zijn toen een fokbedrijf en een kleine melkfabriek gestart. Vooral de combinatie van het fokbedrijf, de melkfabriek en het concept ‘de lease koe’ heeft gezorgd voor een enorme groei in de Tanzaniaanse veehouderij.”, verklaart Max Kooijmans van de Stichting Farm Friends.

Geslaagde constructie
In Tanzania kunnen boeren die zich verenigd hebben in een coöperatie deze unieke koe ‘leasen’. Zij brengen de melk van de lease koe, die drie keer zoveel melk geeft dan een ‘gewone’ Tanzaniaanse koe, naar de fabriek die er vervolgens yoghurt en andere zuivelproducten van maakt. Met het geld dat de boeren voor de melk krijgen, betalen zij de koe af. Het terugbetaalde geld wordt vervolgens weer gebruikt om een andere coöperatie te voorzien van een lease koe. “De winst wordt dus gebruikt om een nieuwe groep boeren te helpen. Zo blijft het geld in Tanzania en is de cirkel rond. Het is een lucratieve deal voor lokale boeren, want naast de optimale melkproductie zijn een aantal dieren ook drachtig. Op deze wijze hebben we al 12 coöperaties blij gemaakt met ruim 1000 koeien.”, aldus Kooijmans.

farmfriends2

Stichting Farm Friends levert superkoeien in Tanzania
Foto: Paul van Goor

 

‘Crossbreed’ koe
De lease koe wordt ook wel de crossbreed koe genoemd. Zo’n crossbreed koe is een kruising en heeft een lokale koe als moeder en een Nederlandse zwartbont stier als vader. Het is niet nodig om hiervoor Nederlandse stieren naar Tanzania te brengen. Net als het overgrote deel van het vee in Nederland worden de koeien via kunstmatige inseminatie bevrucht en hoeft alleen het diepgevroren sperma geïmporteerd te worden naar het lokale fokbedrijf. De crossbreed koe kent vele voordelen, zo erft zij van haar moeder de natuurlijke weerstand tegen lokale ziektes en de goede aanpassing aan het klimaat. De Nederlandse stier geeft het crossbreed kalf de goede melkproductie eigenschappen mee.

 

boerin

Mevrouw Mdoe en haar koe
Foto: Paul van Goor

  

Vooruitzicht
Stichting Farm Friends wil graag de agrarische wereld in Afrika ondersteunen, door een vruchtbare samenwerking aan te gaan met kleine boeren. Zo willen zij de zelfstandigheid en de efficiëntie van de kleine boer stimuleren. “In Tanzania is het concept zo succesvol dat we de lokale melkfabriek overgedragen hebben aan de boeren. We zijn nu aan het inventariseren welke gebieden in Afrika nog meer geschikt zijn, maar concrete plannen zijn er nog niet.”, vertelt Kooijmans.

 

 

 

Bekijk de sfeerimpressie voor een indruk van de lease koe!

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons