Blog verzamelt alle video's over mensenrechten

26-10-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

 

WITNESS is een organisatie die met behulp van videobeelden mensenrechtenschendingen aanklaagt. WITNESS leverde al beelden aan CNN, ABC, CBS en BBC. Global Voices Online is een mediaproject dat burgerjournalistiek stimuleert en de interessante blogberichten uit alle hoeken van de wereld verzamelt.

De gezamenlijke videoblog moet het startpunt worden op internet voor iedereen die videomateriaal opzoekt rond mensenrechten.


In de zomer van 2007 moet de site helemaal klaar zijn. Iedereen kan dan overal videofilmpjes over mensenrechten publiceren. Alle videopublicaties komen eerst onder ogen van een redactie.

 

Knuppels

Op dit moment is een pilotversie online 
waarop je videobeelden kunt bekijken en gemodereerd kan discussiëren over de beelden. De site bevat nu onder meer een video van de Zimbabwese politie die een vreedzaam protest van een vakbond met geweld de kop indrukt op 13 september. Op de beelden is te zien hoe de politie de actievoerders met knuppels te lijf gaat. De gewonde actievoerders komen ook aan het woord. In een ander filmpje getuigt een Iraakse man over hoe Iraakse veiligheidsdiensten gevangenen misbruiken.

Een video die de site niet haalde was een getuigenis van een kindsoldaat. Volgens de makers van de site was het kind niet onherkenbaar in beeld gebracht. Het zou bovendien mogelijk zijn de identiteit van de kindsoldaat te achterhalen. De mensenrechtenorganisaties zullen haast altijd aanraden om de identiteit van minderjarigen in dergelijke situaties te beschermen.

Uit enig onderzoek van de site bleek al snel dat de video verspreid was door de overheid. Er kunnen wel meer video's geweigerd worden, bijvoorbeeld wanneer iemands leven of persoonlijke veiligheid in gevaar kan komen bij publicatie of wanneer de beelden te gewelddadig zijn.


Petities en campagnes

De site moet ook een netwerk worden van mensen die informatie en kennis willen delen over mensenrechtenthema's. Je kunt bijvoorbeeld zelf een community beginnen rond een bepaald thema. De leden van die groepen kunnen onderling gesprekken voeren, video's verzamelen en petities of e-mailcampagnes organiseren.


Op de pilotsite wordt iedereen uitgenodigd ideeën en suggesties te delen, zodat de site zo gebruiksvriendelijk en effectief mogelijk wordt.

 

 

 

Reacties