Achtergrond

Birma’s vergeten burgeroorlog

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Kachin State, in het uiterste noorden van Birma, woedt een burgeroorlog. Meer dan 75.000 vluchtelingen worden opgevangen in kampen nabij de Chinese grens. Zij merken niets van  politieke hervormingen die plaatsvinden in Birma.

“Het is een kwestie van de rivier oversteken en je bent in China,” zegt Layang Naw Ja en wijst naar de rivier achter het vluchtelingenkamp. De kampadministrateur weet één ding zeker: “Wanneer het leger Laiza binnenvalt, zal iedereen naar China vluchten.” In het vluchtelingenkamp buiten de stad worden meer dan zesduizend vluchtelingen opgevangen. Twee families leven samengepropt in een bamboehutje op een rantsoen van twee kleine kopjes rijst, een lepel olie en wat zout.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”16032″,”attributes”:{“style”:”width: 260px; height: 174px;”,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]
Brang Shanwng

Eén van de vluchtelingen is Brang Shanwng. Hij is twaalf jaar en wil bij het leger om  ‘zijn moeder te wreken.’ Zijn dorp werd aangevallen door Birmese soldaten. “Mijn moeder bleef achter omdat ze niet zo snel kon wegrennen. In het suikerrietveld bij ons dorp heb ik net zolang gewacht totdat het rustig werd. Toen ik thuis kwam, vond ik haar liggend op de vloer. Haar benen waren aan flarden geschoten en ze had een gat in haar borst.”

Volgens rapporten van internationale mensenrechtenorganisaties en Kachin ooggetuigen maakt het Birmese leger zich schuldig aan verkrachtingen, martelingen en executies.  Dorpen worden platgebrand en mensen opgepakt om als dwangarbeider te werken voor het leger. Zowel het Birmese leger als het verzetsleger leggen landmijnen en zetten kindsoldaten in.

Investeringen
Duizenden Kachin zijn de grens al over gevlucht naar buurland China en meer dan 75.000 vluchtelingen worden opgevangen in kampen nabij de Chinese grens. China is gebaat bij stabiliteit in het grensgebied, niet alleen vanwege de toestroom van vluchtelingen maar vooral ook door de  vele investeringen in Kachin State.

De China Power Investment Corporation (CPI) heeft 16 miljard euro geïnvesteerd in waterkrachtcentrales in het gebied. Tot grote onvrede van de Kachin worden Birmese soldaten ingezet om de bouw van de waterkrachtcentrales te beschermen. Het conflict barstte los in juni 2011 nadat Birmese militairen probeerden Kachin soldaten uit de buurt te houden van een Chinese waterkrachtcentrale. 

Hervormingen
Internationale hulporganisaties worden door de Birmese regering niet toegelaten in het gebied. De hulp die geboden wordt, komt van lokale organisaties en bestaat primair uit voedselhulp en medisch zorg.  La Rip, coördinator van de overkoepelende hulporganisatie Ranir: “De mensen zijn hier arm en kunnen niet veel meer geven. We hopen op meer steun, ook internationaal.”

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben in april de sancties voor Birma opgeschort vanwege de nieuwe democratische hervormingen in het land.  Coördinator La Rip is hierover verontwaardigd: “Wij merken hier niets van politieke  hervormingen! Europa en de Verenigde Staten hebben niet door dat vrede en democratie pas mogelijk zijn als er een einde komt aan het etnisch conflict!  Hij vervolgt bitter: ”Iedereen komt nu naar Birma om wat te halen, het is nog de vraag of ze ons ook iets gaan brengen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons