Achtergrond

Biobrandstoffen vergroten mobiel bereik

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Het basissysteem waarvandaan het mobiele signaal wordt verzonden, draait op brandstof – een prijzige zaak. Zo prijzig dat het systeem in veel landen simpelweg plat ligt. Hier komt binnenkort verandering in, als het aan de GSM Association ligt. Dit wereldwijde orgaan voor mobiele telefonie heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin de toepassingen van zonne-energie en biobrandstof worden besproken. Kortweg komt het hierop neer; als de basissystemen goedkoper worden door alternatieve energiebronnen, kan een groter deel van de wereld mobiel bereikbaar zijn.  

 

De Oude Generatie

 

mobiel bereik
  Meer bereik. Foto:CC

“We proberen in kaart te brengen wat de meest duurzame manier is om de basissystemen te laten draaien, en daarvoor moeten we kijken naar alternatieve vormen van energie”, aldus Tom Philips, directeur van GSMA tegen een BBC-verslaggever. “We moeten in ieder geval af van oudere generaties brandstof zoals elektriciteit of diesel. Deze dure brandstoffen kosten meer mankracht en geld”.
 

Bereikbaarheid
Zo is bijvoorbeeld diesel een vrij onpraktisch product. Naast het feit dat diesel steeds duurder wordt, moet het ook telkens naar de betreffende plek vervoerd worden. Biobrandstoffen zijn goedkoper en minder schadelijk voor het milieu. En een zonnepaneel installeer je slechts een keer en kost daarnaast veel minder geld.

Tom Philips hoopt dat niet alleen het telefoonbedrijf maar ook de lokale inwoners zullen profiteren van de invoer van de nieuwe brandstoffen. Zij zullen door de lagere kosten in ieder geval meer bereikbaar zijn.

 

Voedsel of brandstof?                                corn
Het produceren van biobrandstoffen is momenteel big business. Het is goed voor het milieu en vermindert daarnaast de afhankelijkheid van olie. Een belangrijke biobrandstof is ethanol, om deze te maken is maïs nodig. Aangezien de vraag naar biobrandstoffen drastisch stijgt, stijgt ook de prijs van maïs. Naast maïs worden ook andere producten gebruikt die zowel als voedsel en als brandstof kunnen dienen. Hulporganisaties hebben echter kritiek op de productie van voedsel als brandstof omdat de voedselprijzen voor veel arme mensen in de wereld onbetaalbaar zijn geworden. Zo hebben zij berekend dat de hoeveelheid graan die nodig is om een auto een week te laten rijden, gelijk staat aan de hoeveelheid graan die nodig is om een mens een jaar in leven te houden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons