Achtergrond

Bill Gates op bezoek bij OneWorld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tussen zijn bezoek aan Italië en Zweden is hij even op Nederlandse bodem: Bill Gates, Microsoftoprichter en grondlegger van ’s werelds grootste filantropenorganisatie, de Bill & Melinda Gates Foundation. Voordat de miljardair het Torentje van Rutte beklimt, deelt hij ’s ochtends zijn ontwikkelingsvisie tijdens een bijeenkomst georganiseerd door OneWorld en de Bill & Melinda Gates Foundation.

[[{“fid”:”31875″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”A conversation with Bill Gates”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”A conversation with Bill Gates”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”A conversation with Bill Gates”,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”}}]]

A conversation with Bill GatesVideoverslag van de bijeenkomst van OneWorld en de Bill & Melinda Gates Foundation

Mooie traditie
Energiek staat de steenrijke Amerikaan op het podium van de Haagse Glazen Zaal. Voor hem een genodigd gezelschap, bestaande uit zo’n tweehonderd beleidsmakers, wetenschappers en hulpverleners. Terwijl de smartphones flitsen,  kijkt het publiek reikhalzend naar de filantroop: zal Gates dit jaar weer fel uithalen naar de bezuinigingen op de Nederlandse ontwikkelingshulp zoals hij deed in 2012 en 2013? Het ontwikkelingsbudget is dit jaar immers gedaald van 0,7 procent van het bnp, zoals de internationale hulpnorm voorschrijft, naar 0,56 procent van het bnp.

Nederland is altijd genereus geweest als het om hulp gaat; Een mooie traditie

Maar kritiek op het Nederlandse overheidsbeleid blijft vandaag uit. “De bezuinigingen op ontwikkelingshulp zijn uiteindelijk niet mijn probleem. De Nederlandse kiezer heeft daar zelf voor gekozen”, aldus een glimlachende Gates, “maar ik hoop dat als jullie economie groeit, het Nederlandse hulpbudget dat ook doet. Nederland is altijd genereus geweest als het om hulp gaat; Een mooie traditie”.

Volgens hem is Groot-Brittannië een uitstekend voorbeeld: “Groot-Brittannië laat zien dat je prima een rechtse regering kunt hebben die enorm bezuinigt, maar wél vasthoudt aan de 0,7%-norm.”

Filantropie
Met zo’n 30 miljard euro in de kas, is de Bill & Melinda Gates Foundation een aanzienlijke speler in de ontwikkelingssamenwerking.  Maar dat betekent niet dat donorlanden de koffers kunnen pakken als De Gates’ in een ontwikkelingsland arriveren. “Uiteindelijk kunnen filantropen ontwikkelingshulp van donoren niet geheel vervangen. Wij geven jaarlijks vier miljard uit, maar dat is minder dan de Nederlandse of Amerikaanse overheid doen.”

Bovendien vindt Gates dat filantropen geen overheidstaken moeten overnemen. “Zij moeten zich juist richten op het financieren van spannende innovaties en risky wetenschappers.”

Medicijnen
Gates gelooft in het bijzonder in gezondheidshulp en pleit daarom ook vandaag weer voor “health equity”, ofwel de gelijkheid in gezondheid. Een groot deel van het geld van de Bill & Melinda Gates Foundation gaat naar de ontwikkeling van medicijnen en het verbeteren van gezondheidszorg.

Voor verandering hebben veel verschillende stemmen nodig, vooral uit Nederland zelf.

Dat dergelijke investeringen in gezondheidszorg helpen, bewijzen volgens Gates de hulpprogramma’s tegen polio, ofwel kinderverlamming, die sinds de jaren ’80 worden gebruikt. Tegenwoordig is die ziekte enkel nog te vinden in Nigeria, Afghanistan en Pakistan. Dat belooft volgens de miljardair veel voor de toekomst. Want: “Een euro uitgeven in Afrika is 50 keer zo effectief als een uitgegeven euro in Nederland.”

New Kids
Gates mag vermogend en gedreven zijn, ook hij kan het niet alleen. Ontwikkelingshulp vraagt om een samenwerking tussen verschillende partijen, benadrukt de Amerikaan. Hij roept daarom wetenschappers, journalisten en beleidsmakers de handen ineen te slaan. Ook het bedrijfsleven deelt hij een belangrijke rol toe binnen ontwikkelingssamenwerking . “De private sector is immers wereldwijd tien keer rijker dan de overheid.”

En hoe je het draagvlak voor ontwikkelingshulp vergroot? Daar heeft Gates wel een antwoord op: “Waar waren de kids op straat die boos zijn over de bezuiningen? Voor verandering hebben veel verschillende stemmen nodig, vooral uit Nederland zelf.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons