Achtergrond

Bhutaanse journalisten leren over verkiezingen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

cursistenvanstaatsomroepbhutan
Cursisten van de staatsomroep van Bhutan
Foto: Wereldomroep

Het gebeurt niet vaak dat een democratie van bovenaf wordt opgelegd. In Bhutan vond de voormalige Bhutaanse koning Jigme Singye Wangchuck zelf dat een absolute monarchie niet meer van deze tijd is. Inmiddels is hij in december 2006 opgevolgd door zijn zoon. Die zal dus de overgang van een absolute monarchie naar een constitutionele monarchie meemaken.

 

Dat Bhutan niet mee zou gaan met zijn tijd is een bijzondere uitspraak, aangezien het dunbevolkte bergstaatje – ingeklemd tussen India en China – zich juist decennialang afsloot voor de rest van de wereld en niet meeging in wereldwijde ontwikkelingen. Zo bestonden in het land tot diep in de jaren zestig geen telefoonlijnen en postkantoren, en kwam de eerste internetverbinding pas in 2001 tot stand.

 

 

Bhutan is anderhalf keer zo groot als Nederland. Hoewel het CIA factbook spreekt van 2,3 miljoen inwoners, is het waarschijnlijker dat er minder dan 1 miljoen mensen wonen. Maar omdat landen met minder dan een miljoen inwoners geen deel  kunnen uitmaken van de VN, hebben veel kleine landjes hun inwonersaantal opgeschroefd.

Sinds 1907 is het bergland midden in de Himalaya een koninkrijk. Koning Jigme Singye Wangchuck (1955) heeft het democratiseringsproces ingezet. Maar omdat hij wilde dat zijn zoon Jigme Khesar Namgyel (1980) ook nog ervaring zou opdoen als staatshoofd, nam hij in december 2006 afstand van de troon. Hij is als 27- jarige het jongste staatshoofd ter wereld. 

Spreekbuis koningshuis

 

Volgens cursusleider Fons Peters van het Radio Nederland Training Centre (RNTC) in Hilversum moeten de Bhutaanse journalisten vooral leren om onafhankelijke journalistiek te bedrijven. Dat zijn zij niet gewend, aangezien ze tot nu toe fungeerden als de spreekbuis van het koningshuis. Peters: "Bij een democratie hoort een vrije pers die kritisch is, verschillende meningen weergeeft en die kan optreden als waakhond."

 

Hij ziet dat de nieuwe politici de journalisten graag voor hun karretje proberen te spannen. "Maar dat is nou net niet de bedoeling. De pers moet hen kritisch onder de loep nemen en de verschillende kanten belichten van een onderwerp. De journalisten moeten proberen een onafhankelijke positie te verwerven en die ook zien te behouden."

 

Opvoeden

 

Daarnaast hebben de journalisten van het bergkoninkrijkje de taak om het volk op te voeden in het democratiseringsproces, meent Peters: "Het gaat zowel om praktische kennis over stemmen, zoals waar kun je stemmen en waar moet je je laten registreren. Maar de meeste Bhutanen weten ook niet precies wat een democratie inhoudt. Ook dat moeten de journalisten uitleggen."

 

Tijdens de slotbijeenkomst deze week beluisteren de radiomakers van de staatsomroep BBS de proefuitzending over de aankomende verkiezingen. Een van de onderwerpen die tijdens deze bespreking aan bod kwamen, is hoe de verslaggevers alle informatie over stemmen, verkiezingen en de betekenis van een democratie op een aantrekkelijke manier kunnen overbrengen. Want alleen als de uitzending prettig is om naar te luisteren, zullen mensen er iets van opsteken, zegt docent Terry Purvis.

 

 

bhutanzendmast
Ingebruikname van de zendmast van de
staatsomroep Foto: Wereldomroep

Brugfunctie

 

Educatie is volgens een van de cursisten, radiomaker Tshewang (30), zijn belangrijkste taak in aanloop naar de verkiezingen. Want de meeste mensen in Bhutan staan nog huiverig tegenover het democratiseringsproces. Tshewang: "Langzamerhand krijgt de Bhutaanse bevolking wel een beetje een idee over wat een democratie inhoudt, maar de meeste mensen moeten er nog niet zoveel van hebben. Zij zijn gewend aan de monarchie. Maar omdat de koning het democratiseringsproces doorvoert, zullen we wel moeten wennen aan het idee. Wij fungeren als een brug tussen de politici, de verschillende partijen en de lokale bevolking, zodat men straks weet waarop ze moeten stemmen."

 

Zelf is Tshewang er nog niet helemaal over uit of een democratie een goede ontwikkeling is voor zijn land. "De tijd zal leren of we beter worden van vrije verkiezingen."

 

Dit artikel is, met toestemming, overgenomen van de Wereldomroep.

 

RNTC

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons