Bevallen levensgevaarlijk in Angola

02-03-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

 

Een hoogzwangere vrouw in een morsig, gescheurd T-shirt heeft duidelijk veel pijn terwijl ze haar beurt afwacht in het ziekenhuis Maternidade Lucrecia Paim in Luanda, de hoofdstad van Angola. Omdat ze de pijn niet kan onderdrukken, wankelt ze heen en weer door de gang, terwijl ze haar sarong steeds opnieuw losmaakt en vastbindt. Ze draagt geen ondergoed. Wanneer ze uitgeput en jammerend tegen de muur leunt, sijpelt er bloed langs haar been op de grond. Niemand helpt haar. Zo gevaarlijk kan het zijn een kind ter wereld te brengen Angola.
 

Aantal vrouwen dat sterft per 1000 geboorten - Top 5:
Sierra Leone            20
Afghanistan              19
Malawi                       18
Angola                       17
Niger                          16
Nederland           0,016

Angolese vrouwen hebben een kans van 1 op 7 dat ze een bevalling met de dood bekopen. Die kans is groter dan het gemiddelde van 1 op 16 voor subsahara-Afrika, en nog immens veel groter dan de 1 op 2000 en 1 op 3000 vrouwen die sterven in Europa en de Verenigde Staten.
 
Zwangere vrouwen in Angola moeten het vaak doen zonder de basiszorgen die aan een geboorte voorafgaan: advies over aids, voeding, hygiëne. Malaria leidt bij zwangere vrouwen tot bloedarmoede. De ziekte is daardoor een van de belangrijkste veroorzakers van kinder- en moedersterfte.
 
Te laat naar arts
 
Veel vrouwen werken door tot vlak voor de bevalling. Ze haasten zich vaak pas naar een medisch centrum als ze merken dat er iets mis gaat. Vaak is het dan al te laat.
 
'Veel vrouwen bevallen ook zonder de nabijheid van medisch personeel. Als dan complicaties optreden baat meestal geen hulp meer. Angolese vrouwen geloven sterk in traditionele geneeskunde. Zo bevallen ze het liefst thuis, alleen of met hulp van de familie', zegt Maryse Ducloux van Artsen zonder Grenzen België.
 
In Angola is abortus illegaal, tenzij de ingreep noodzakelijk is om het leven van de moeder te redden. 'Voor abortus zijn er geen voorzieningen, maar dat houdt vrouwen niet tegen om met behulp van traditionele geneeskunde thuis een abortus uit te voeren. Vaak belanden ze in een verschrikkelijke staat in het ziekenhuis', getuigt Ducloux.
 
Angolese vrouwen hebben gemiddeld 7 kinderen. Ongeveer 70 procent krijgt haar eerste kind als ze nog een tiener is. Veel vrouwen geven aan positief tegenover anticonceptie te staan, maar de meeste Angolese mannen zien dit als een belediging voor hun vruchtbaarheid.
 
Het land zal het bijzonder moeilijk krijgen om aan de 5e Millenniumdoelstelling te voldoen: de kraambedsterfte tegen 2015 met 75 procent terugbrengen. De regering zegt de kraambedsterfte met een derde terug te willen brengen voor 2008. Maar de lijst met dringende behoeften in Angola is lang.

 

 

WPF over moedersterfte
Wereldkaart moedersterfte
Dossier Millenniumdoelen

 

Reacties