Achtergrond

Benen amputeren in Birmese jungle

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Saw Win Kyaw heeft zoveel benen in de jungle geamputeerd, dat hij de tel is kwijtgeraakt. De directeur van het Back Pack Health Worker Team loopt dezelfde gevaren als zijn patiënten in het met landmijnen bezaaide oosten van Birma, dat al decennialang wordt geteisterd door burgeroorlog.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”15613″,”attributes”:{“style”:”width: 250px; height: 188px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]Win Kyaw staat aan het hoofd van 85 teams die vanuit de Thaise grensplaats Mae Sot medische zorg hun eigen land in smokkelen. In hun bergachtige werkgebied zijn geen artsen of ziekenhuizen.

Op plastic slippers en bepakt met tien kilo aan medische benodigdheden in hun rugzak lopen ze dagenlang door het oerwoud. Hardliners binnen het leger zien hen als vijanden van de staat. Ze moeten constant op hun hoede zijn voor militairen.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”15614″,”attributes”:{“style”:”width: 250px; height: 166px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]Prijs
Voor zijn gevaarlijke en moedige werk is de medisch hulpverlener deze week door Stichting Vluchteling onderscheiden met de Van Heuven Goedhart-penning en bijbehorende geldprijs van 50.000 euro voor zijn teams.

Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, wordt dit gevierd in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Win Kyaw kan zelf niet naar Nederland komen en heeft de penning daarom zaterdag al uitgereikt gekregen in Thailand. Beelden van die ceremonie zullen woensdag worden getoond.

Varkens
Birma, dat vijftig jaar lang met harde hand werd bestuurd door militairen, heeft de afgelopen twee jaar velen verrast met de overgang naar een nieuw bestuur en het hoge tempo waarop het land zich opent en hervormingen doorvoert.

Hoewel de regering heeft beloofd de zorg te zullen verbeteren, is er in het werkgebied van de   rugzakdokters vooralsnog weinig veranderd. ,,Het geld is hard nodig voor het renoveren en heropenen van twee klinieken in het oosten van Birma”, zegt Win Kyaw. ,,Daarnaast gaan we een structuur voor samenwerking tussen etnische minderheden in het land opzetten”.

Win Kyaw werd diep in de jungle van Birma opgeleid door twee Noorse chirurgen. In een drie jaar durende training leerde hij onder meer op varkens en kippen het amputeren van ledematen om levens te redden. Ook geeft hij met zijn teams onder meer voorlichting en medicijnen, helpen vrouwen met hun bevalling, delen geïmpregneerde muskietennetten uit en hechten wonden.

Foto’s: Rugzakdokters/Stichting Vluchteling

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons