Amerikanen houden beheer van internet in handen

16-11-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Een halfhartige staande ovatie ontving het compromisdocument dinsdagavond laat. Het is het resultaat van maandenlange onderhandelingen, maar laat voorlopig alles zoals het is: de in de Verenigde Staten gevestigde semi-private organisatie Icann blijft de beheerder van het internet. De Icann houdt technisch toezicht op grote servers en staat in voor de toekenning van domeinnamen en IP-nummers.

De organisatie kreeg haar opdracht oorspronkelijk van het Amerikaanse ministerie van Handel. Er werken mensen van uiteenlopende landen, maar uiteindelijk kunnen de VS zeggen wat Icann moet doen of laten.
 

Ontwikkelingslanden - vooral Zuid-Afrika, Iran, Venezuela, Cuba en Brazilië, de Europese Unie en niet-gouvernementele organisaties hadden aangedrongen op meer internationale controle op de Icann. Maar aan de vooravond van de top met 173 deelnemende landen werd duidelijk dat hun standpunt het niet zou halen. Vooral de Verenigde Staten en Australië hielden het been stijf.
'Erg blij met het resultaat', was David Gross, het hoofd van de Amerikaanse delegatie op de WSIS dan ook. 

Het compromisdocument laat alle volgende discussies over aan onafhankelijke fora. De beslissingen daarvan zullen niet bindend zijn. Het eerste forum heeft volgens Gross volgend jaar plaats in Athene.

Zuiden

Volgens Thembe Phiri uit Zuid-Afrika, een van de pleitbezorgers van multinationale controle op het internet, 'overheerst de geest van het compromis'. Toch zal het Zuiden zijn streven naar een sterkere stem in de toekomst van het net niet heeft opgegeven.

Nu de meest heikele discussie - over het beheer van internet - al bij aanvang van de top heeft geresulteerd in een akkoord, kunnen de vele bijeenkomsten vooral aandacht gaan besteden aan de mogelijkheden die internet biedt, met name ook aan ontwikkelingslanden. Yoshio Utsumi, het hoofd van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) en secretaris-generaal van de top, lobbyt voor een project ter waarde van een miljard dollar dat 'Connect the World' heet en 800.000 dorpen toegang tot het net zou geven.

Op de WSIS komen ook veel bedrijven pronken met hun nieuwste ICT-vindingen. Tijdens meer dan 300 events en debatten worden partnerships gesmeed tussen privé-bedrijven en plaatselijke gemeenschappen die het internet goedkoper en wijder verspreid moeten maken in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Zo is er bijvoorbeeld een project dat zonne-energie wil inzetten voor computers op plaatsen waar elektriciteit duur is.

Reacties