Achtergrond

Amerikaanse schrijver brengt kleur in Caïro’s skyline

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Stoneking en zijn vriendin, Leslie McAllister, wonen drie maanden in Caïro als artists-in-residence bij het cultureel centrum Artellewwa, gelegen in een volkswijk met dezelfde naam, Ard El Lewwa.

[[{“fid”:”30513″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Jason Stoneking”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Jason Stoneking”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]
Jason Stoneking

Zelf je schotel vervenWie zelf zijn schotelantenne wil gaan verven moet wel opletten welk soort verf er gebruikt wordt. Stoneking adviseert matte verf die vrij is van lood en andere metalen zodat het signaal van de schotel niet verstoort wordt. Glimmende verf zou warmte kunnen reflecteren en in Egypte is het al warm genoeg.

Ook kan het beste alleen de voor- en achterkant van de schotel geverfd worden, en niet de arm en de ontvanger. “We willen uiteraard niet dat de ontvangers kapot gaan zodat er na een paar weken alleen maar meer ontvangers op de daken staan”, grapt Stoneking. Hij raadt aan extreem felle kleuren te gebruiken: “Binnen een paar dagen zit er weer een laag stof op de schotel, maar felle kleuren blijf je altijd zien.”

“We hadden in eerste instantie heel andere ideeën over wat we hier wilden gaan doen”, legt hij uit. “Ik ben schrijver en Leslie schildert en fotografeert veel. Er werd ons echter geadviseerd dat het gezien de politieke situatie in Egypte niet verstandig is om met camera’s de straat op te gaan. En als schrijver wilde ik in zo’n levendige omgeving als Caïro niet hele dagen binnen achter mijn laptop zitten. We wilden de straat op, en na de opmerking van mijn vriend over die grauwe skyline, was het project geboren.”

Ard El Lewwa is een arme wijk en het duo wilde een project doen waarbij de lokale bevolking betrokken was. “Ik wil niet dat dit een buitenlander-in-Caïro-ding wordt”, benadrukt Stoneking. “Of dat alleen mensen in de rijkere delen van Caïro hun daken kunnen opfleuren. Het moet juist beschikbaar zijn voor bewoners van achtergestelde wijken, want aan hen gaan al zoveel leuke dingen voorbij. En dit is een simpele en goedkope manier waarop ze zelf hun buurt een beetje meer kleur kunnen geven.”

De eerste schotelverfsessie is inmiddels achter de rug en was volgens Stoneking een groot succes. “We zijn op ons eigen dak begonnen, met schotels in geel, paars en groen. De kinderen die aan de overkant wonen stonden ons vanaf het balkon aan te moedigen en te klappen.”

Initiatief krijgt vervolg
De kunstenaar maakte een kort filmpje en postte wat foto’s op de Facebookpagina van zijn initiatief. “Sindsdien komen er via onze pagina foto’s binnen van mensen die zelf hun schotels zijn gaan schilderen. Hartstikke leuk!”, vindt de Amerikaan. “Hoe meer mensen dit idee zelf gaan uitwerken, des te beter. Ik ben immers niet naar Caïro gekomen om alleen maar schotelantennes te verven.”

[[{“fid”:”30509″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Cairo Dish-Painting Initiative: Project Launch”,”height”:”327″,”width”:”581″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

 

Video van de lancering van het project ‘Caïro Dish Painting Initiative’

Koffie drinken
Aan een volgende verfdag wordt hard gewerkt. “Alles gaat hier een beetje langzamer dan we gewend zijn”, legt Stoneking uit. “Voordat we ergens aan de slag kunnen moeten we toestemming hebben van alle mensen die schotels op het dak hebben staan of we ze mogen verven. In New York zou je zo iemand dan opbellen of even langsgaan en zeggen “laat me vanmiddag om 3 uur weten of je meedoet” en dan heb je binnen een dag alles geregeld.”

Hier pakken mensen een kwast en gaan zelf aan de slag. Geweldig vind ik dat

In Egypte gaat dat anders, weet hij inmiddels. “Hier ga je langs, drink je koffie, en dan hoor je niks meer. Moet je nog een keer langs, weer een keer bellen. Iemand anders er op af sturen. Het duurt dagen, soms weken, voor je uitsluitsel hebt.”

Stoneking en McAllister hebben desondanks een drukke agenda voor zichzelf uitgestippeld in Caïro. Ze houden workshops, lezingen en de schrijver hoopt over een paar weken een boek over zijn ervaringen in Caïro af te hebben. “Deze omgeving geeft me zoveel energie. Mensen staan hier nog echt open voor nieuwe dingen. Normaal gesproken wonen en werken we in Parijs en daar is niemand meer ergens van onder de indruk. ‘Schotels verven? Oh ja, leuk hoor’ zouden ze daar zeggen. Maar hier pakken mensen een kwast en gaan zelf aan de slag. Geweldig vind ik dat.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons