Achtergrond

‘Allochtonen worden nog steeds op één hoop gegooid’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

U zegt dat het de hoogste tijd is dat we ook de positieve kant van de integratie laten zien. Gebeurt dat te weinig?
“Vind ik wel. In kranten en op televisie worden allochtonen nog steeds op een grote hoop gegooid. Het integratiedebat gaat alleen over probleemgevallen. De groep die wel hun draai weet te vinden in de Nederlandse samenleving krijgt nauwelijks aandacht.”

Is het een bewuste keuze geweest om dit boek juist in het Wilders-tijdperk uit te brengen?
“Natuurlijk is daar over nagedacht. Met Generatie YEP willen we laten zien dat er ontzettend veel nieuwe Nederlanders zijn die met succes meebouwen aan de toekomst van Nederland. Het is ook een signaal naar de nieuwe generatie. Een allochtone mbo-student moet niet denken dat hij bij voorbaat uitgesloten wordt vanwege zijn of haar afkomst. Om te slagen moet je gewoon je best doen.”

Generatie Yep
Omslag: (c) Generatie Yep

Welke doelgroep willen jullie bereiken? Is het niet zo dat er altijd een deel van de bevolking is die vertrouwen heeft in de multi-culti samenleving en een deel die structureel ontevreden is?
“Bedrijven van buiten de grote steden weten allochtonen maar moeilijk te bereiken. Dat heeft vaak te maken met kennis. Onze portretten gaan niet alleen over het succes, maar ook over hun religieuze achtergrond en opvoeding.”

Het gaat om begrip?
“De eerste generatie Turken en Marokkanen kwam uit een totaal andere cultuur en sprak geen woord Nederlands. Als je dan ziet dat sommige zonen en dochters zich razendsnel hebben aangepast is dat bewonderenswaardig. Dat doen wij ze niet na, normaal gesproken gaan daar drie generaties overheen.”

U zei; allochtonen worden nog steeds op een hoop gegooid. Is de term Yeppie dan niet ook stigmatiserend?
“We doen niet aan polarisatie. Iedereen was razend enthousiast om mee te werken. Zij vinden het ook belangrijk om een ander geluid te laten horen.”

Met het huidige politieke klimaat dreigt tweespalt in de samenleving. Bent u bang voor escalatie in de toekomst?
“Nee hoor. Het gaat erom dat mensen erin slagen te integreren. Die tweespalt wordt overigens niet alleen door Geert Wilders veroorzaakt. Links doet daar met subsidies net zo hard aan mee.”

U stond vier jaar geleden op de kandidatenlijst van het CDA in Rotterdam. Heeft u nog steeds politieke ambities?
“Nee, ik denk dat ik met mijn maatschappelijke projecten voldoende kan betekenen voor de samenleving. Ik vind het heerlijk om maatschappelijk betrokken te blijven. De wereld is niet zwart of wit. Dat probeer ik altijd op mensen over te brengen. Ik heb het nu goed naar mijn zin.”

Foto: Arjan Erkel zet zich onder andere in voor de actie Stop Kindermisbruik (cc) Joshua Rood, No Culture

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons