Achtergrond

Allemaal te eten in 2050

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Plannen en ideeën zijn er zat, van regionale handel die in Afrika al van de grond komt, tot drijvende akkers die nog toekomstmuziek zijn. En wordt het ook niet eens tijd om alvast te wennen aan een gefrituurd sprinkhaantje?Tien plannen voor voldoende eten (en drinken) voor iedereen.

1 Regionale handel
“In Oost- en West-Afrikaanse landen gebeurt het al: regionaal handel drijven in voedsel”, vertelt Ruerd Ruben, hoogleraar ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “Regeringen werken samen in een soort lokale ‘EU’tjes’ en zijn al druk bezig tekorten en overschotten ter plaatse in evenwicht te brengen. Deze aanpak prikkelt boeren om op een meer afgewogen manier gewassen te telen.”

2 Boeren dichterbij de markt
Boeren telen granen, groente en fruit voor hun directe omgeving. Dan moeten er wel wegen zijn om de producten over te vervoeren. Zeker in Afrikaanse landen zijn die er te weinig en aanleg ervan is kostbaar. “Dit is een langetermijninvestering”, stelt ontwikkelingseconoom Ruben
“Maar wel een doeltreffende, want naast een grotere voedselproductie zet vooral een goede structuur van de handel in voedsel zoden aan de dijk.”

3 Insecten eten
Ze smaken naar noten, zitten stikvol eiwitten en er zijn zo’n 1400 eetbare soorten. Insecten eten als alternatief voor vlees komt dichterbij. De teelt ervan is stukken minder milieubelastend dan de veeteelt. Op naar de krekelhamburger en gefrituurde sprinkhaan.

 

 

4 Genetisch gemodificeerd voedsel
Planten die beter tegen droogte kunnen, maïs die beter is bestand tegen plagen, het zijn voorbeelden van voedselverbeteringen door genetische modificatie. Zie de voors en tegens op de Argumentenkaart. Verrijkt voedsel is eventueel ook een mogelijkheid.

 

 

Chompu_eet_insect_cc_250
Gefrituurd sprinkhaantje
(
cc) Dave Nicoll

5 Akkers op zee
Onderzoekers van Wageningen Universiteit bekijken hoe de wereldvoedselproductie omhoog kan door de aanleg van akkers op zee. Bangladesh heeft al
drijvende tuinen.

 

 

6 Kunstmest met mate
Kunstmest blijft nodig. Matig gebruik kan geen kwaad, betoogt bodemdeskundige Peter Sanchez, directeur van het
Tropical Agriculture and the Rural Environment Program in Meals, not Myths. Er wordt gezonnen op maatregelen om het dreigend tekort van een belangrijk bestanddeel van kunstmest, fosfaat, op te vangen.

 

 

7 Ontzilten
Water en landbouw gaan natuurlijk hand in hand, maar water is schaars. Technisch is het te doen: het ontzilten van zeewater. Jaarlijks neemt het volume van zout water dat zoet water wordt met 25 procent toe.

8 Zaadveredeling
Door de groeiende vraag naar voedsel zijn er goede zaden nodig. In zaadveredeling komen steeds meer nieuwe toepassingen van genetische én duurzame technologieën. Nederland is koploper in zaadveredeling.

9 Kleinschalige landbouw
Geen kwantiteit, maar kwaliteit in de landbouw. Kies de kleinschalige benadering in plaats van het industrieel produceren van voedsel, stelt het rapport State of the World van het World Watch Institute, denktank voor een duurzame wereld.

10 Verwoestijning tegengaan
Tot 2020 voert de VN campagne voor het behoud van een vruchtbare bodem en het tegengaan van verwoestijning.

Foto boven: handenvol witte bonen (cc) Crop Trust

OneWorld-logo-10jr-v3kleinTien jaar OneWorld
Dit jaar bestaat OneWorld tien jaar. Reden voor ons om terug te blikken en vooruit te kijken op typische ‘OneWorld-onderwerpen’. Vanwege ons jubileum trakteren we onze lezers op nuttige, inspirerende en feestelijke top-10 lijstjes. Hier vind je de overige lijstjes.

 

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons