Achtergrond

Alders: Betaal arme landen die bossen behouden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Alders2Waarom geld geven aan landen die hun bossen niet omhakken?

“Als je een bos kapt dan heeft het economische waarde, je krijgt geld voor het hout dat je verkoopt. Maar datzelfde bos heeft ook waarde als je het laat staan: als opslagplaats voor CO2 bijvoorbeeld en als bron van medicijnen. Die waarde krijgt het nu nog niet toegekend, maar dat zou moeten veranderen. Als je niet wil dat landen hun bossen kappen, dan moet je ze daarvoor compenseren. Dat is de basisgedachte achter het REDD-systeem waar momenteel in Cancún over wordt gesproken.”

 

Ontbossing Nigeria
Ontbossing in Nigeria, cc
Foreign Office

Maar hoe betalen we ze daarvoor?

 

“Dat kan op verschillende manieren. Je zou in de richting van eenzelfde systeem als de emissiehandel kunnen denken – bedrijven die veel CO2 uitstoten kunnen dat compenseren door te investeren in bosprojecten. Je kunt het ook verrekenen in de prijs van hout. In de kosten daarvan zouden de kosten van het kappen van bos en de aanplant van nieuwe bomen verrekend moeten worden.”

 

Dus consumenten die naar de bouwmarkt of de meubelboulevard gaan zien dat terug in de prijs?

“Dat hoeft heus geen verdubbeling van de prijs te betekenen. Mensen moeten zich realiseren dat het tempo waarmee we onze natuurlijke rijkdommen verbruiken een prijs gaat krijgen. Als je kijkt naar de populariteit van duurzaam hout en duurzame producten in het algemeen dan verwacht ik dat consumenten daar begrip voor zullen hebben.”

Is het niet raar om dit soort besluiten te nemen over het hoofd van inheemse bevolkingsgroepen die in de regenwouden leven?

“Mensen die in de bossen wonen en daar onderdeel van uitmaken, zullen alleen maar blij met dit soort besluiten zijn. Het betekent immers dat de bossen die hun bron van voedsel en de basis voor hun traditionele leefwijze zijn, overeind blijven staan. Het is wel belangrijk om de lokale bevolking te betrekken bij projecten waarbij betaald wordt om bossen te laten staan.”

Gaat het in Cancún tot een akkoord komen?
“Een nieuw klimaatverdrag zit er nog niet in. Maar er gaan zeker stappen gezet worden die daar dichterbij komen. Ik hoop dat landen ruzies over machtsverdeling even opzij kunnen zetten en het doel van deze onderhandelingen: het tegengaan van klimaatverandering en het opvangen van de gevolgen daarvan, voor ogen houden.”

Lees ook: Klimaattop Cancún: de hete hangijzers – Vraag en antwoord

 

Foto boven: regenwoud (cc)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons