Achtergrond

Africa Unsigned springplank voor Afrikaanse pop

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Won’t you bet your money on me”, zingt de Keniase drummer queen Muthoni je tegemoet vanaf de site van Africa Unsigned. Afrikaanse artiesten zoals Muthoni die niet onder contract staan van een platenmaatschappij kunnen dankzij deze site toch voldoende geld bij elkaar sprokkelen om hun nummers op cd te zetten. De site is sinds 24 juni in de lucht en Muthoni is de eerste artiest die de vereiste 10.000 dollar om de studio in te gaan bijna bij elkaar heeft weten te sprokkelen.

Win-win situatie
Als een artiest de studio in gaat dan komen zijn of haar nummers straks ook in grote online muziekwinkels als Amazon en iTunes te staan. Gaat de verkoop lopen dan worden de inkomsten gedeeld met de fans die in de artiest hebben geïnvesteerd.

Platenbonzen omzeilen
Africa Unsigned is een idee van Pim Betist, een Nederlander die eerder Sell A Band bedacht. Het idee achter Sell A Band en ook Africa Unsigned is dat niet de platenbonzen maar het publiek bepalen welke muzikanten de studio in kunnen.

“Je hebt in Afrika wel platenmaatschappijen, vooral in landen als Zuid-Afrika en Nigeria”, legt Betist uit. “Maar heel eerlijk gaat het daar voor de artiest niet aan toe en creatieve vrijheid is er al helemaal niet.”

Die creatieve vrijheid krijgen de artiesten op Africa Unsigned wel en bovendien helpt de organisatie hen om via sociale media te netwerken. “In veel Afrikaanse landen is de internetverbinding niet je dat. Facebook, Myspace en twitter zijn daar niet te bereiken, laat staan dat er een publiek is dat de credit card kan trekken om online een mp3’tje aan te schaffen.”

Bekende jury
Bij de selectie van de artiesten voor de site waren niet de minste artiesten betrokken. Onder andere Baaba Maal, Tony Allen (de drummer van Fela Kuti) en Damon Albarn (Blur, Gorillaz) zaten in de jury.

Heavy metal uit Zuid-Afrika
Dankzij de site krijgen de Afrikaanse artiesten dan ook vooral een publiek in Europa en de Verenigde Staten. Betist: “We denken dat vooral Afrikaanse immigranten geïnteresseerd zijn.”

Maar ook bij het grote publiek slaat de Afrikaanse pop aan. Een pilot die gemaakt werd met de Zimbabwaanse Mokoomba en Gregor Salto wordt op de Nederlandse zender FunX regelmatig gedraaid.

Dat doet Betist goed. “Alle muziek die uit Afrika komt, krijgt hetzelfde label opgeplakt. Zelfs een heavy metal band uit Zuid-Afrika belandt in de bak wereldmuziek. Daar moeten we vanaf. Wij spreken zelf van de New African Sound.”

Bekijk hier het optreden van drummer Queen Muthoni in het Amsterdamse Bitterzoet:

Foto boven: Drummer Queen Muthoni, Africa Unsigned

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons